Kuva: Fotolia

Oletko perso makealle? Saatat altistaa ihosi tietämättäsi rypyille ja finneille

08.06.2016 11:15 - Emmi Moilanen

Liiallisella sokerin syömisellä on suoria vaikutuksia ihomme terveyteen ja hyvinvointiin.

Popsugar listasi, millä tavalla runsas sokerin syöminen vaikuttaa ihomme hyvinvointiin. Lue tärkeät kohdat alta, ja inspiroidu vähentämään herkkujen nauttimista.

Epäpuhtaudet

Useimmat varmasti tietävät, että sokerisen donitsin syöminen aiheuttaa kehossamme sokeripiikin, joka romahtaa yhtä nopeasti kuin nousikin. Tämä vaikuttaa mielialaasi ja energiatasoosi, mutta näkyy myös ihosi terveydessä. Sokerin syöminen aiheuttaa verensokerin nopean nousun, jolloin kehossamme vapautuu insuliinia.

- Meidät on rakennettu sietämään tällaisia reaktiota pieninä annoksina kerrallaan. Runsas makean syöminen saa verensokerin heittelemään jatkuvasti, mikä voi puolestaan saada insuliinitasot nousemaan, Lipman toteaa.

The American Journal of Clinical Nutritionin tekemä tutkimus selvitti, että akne kehittyi todennäköisemmin insuliinin kohoamista aiheuttavien ruokien, kuten jalostettujen hiilihydraattien ja sokerin, nauttimisen myötä.

Tulehdukset, sameus ja turvotus 

Herkkupäivän ja runsaan makean syömisen jälkeen iho saattaa näyttää samealta ja kuin se olisi menettänyt luonnollisen hehkunsa. Useat uskovatkin tämän olevan vain luonnollinen osa ikääntymistä.

- Sokeri voi aiheuttaa useita iho-ongelmia, kuten esimerkiksi psoriasista, ekseemaa, ruusufinniä, aknea, yleistä punaisuutta sekä usein myös luonnollisen kiillon menettämistä, Lipman listaa.

Useille meistä runsas sokerin nauttiminen aiheuttaa myös turvotusta.

- Koska sokeri on yhteydessä lihomiseen, se voi olla osallisena myös kasvojen pöhöttyneeseen ilmeeseen, Lipman toteaa.

Ennenaikainen vanhentuminen

Ennen kuin turvaudut kalliisiin yövoiteisiin tai jopa kauneuskirurgiaan juonteiden ja ryppyjen silottamiseksi, tarkista ensin ruokavaliosi. Vähentämällä sokeripitoisten tuotteiden syömistä ongelma voi helpottaa kuin itsestään.

- Sokerista johtuva tulehdustila aiheuttaa hapettumista kehossamme. Tämä puolestaan johtaa ennenaikaisiin ikääntymisen merkkeihin, Lipman kertoo.

Tyypillinen merkki tästä onkin ihon kimmoisuuden katoaminen, jolloin juonteet tulevat aikaisempaa helpommin näkyviin.

Sokerin karsiminen ruokavaliosta ei ole niin helppoa kuin voisi luulla, sillä useat ruuat ja juomat ovat makeutettuja. Lipman antaa tähän kuitenkin helpon neuvon.

- Pakkausten tuoteselosteiden lukeminen on erityisen tärkeää. Kannattaa opetella myös tunnistamaan sokerin useat eri nimitykset, jolloin ruokavalion muuttaminen on nopeampaa ja helpompaa.

Lähde: Popsugar

Lue myös: Herkuttele hyvällä omallatunnolla: Todellinen terveysjäätelö syntyy helposti ilman sokeria

Kilpailut

Uusimmat