Kuva: Fotolia

Älä pidä kännykkää kädessä – 5 vinkkiä, jotka tekevät juoksuharrastuksesta helpompaa

26.07.2016 17:15 - Emmi Moilanen

Oikeanlaisten sukkien käyttö on tärkeää, jotta vältyt rakoilta.

SELF kokosi yhteen vinkit, joiden avulla juoksuharrastuksesta tulee entistäkin mukavampaa ja saavutat tavoitteesi nopeammin.

1. Vältä reisien hankautuminen

Hikoillessa reisien hankaantuminen yhteen voi tuntua entistä kivuliaammalta. Kokeile vaihtaa lyhyet treenishortsit pitkälahkeisempiin leggingseihin. Tällöin ihokosketusta ei ole, eikä reisien välille pääse syntymään kitkaa, joka pahimmassa tapauksessa saa ihosi rikkoutumaan.

Voit kokeilla myös perinteistä niksiä ja levittää hieman deodoranttia sisäreisiisi välttääksesi hankautumisen aiheuttaman kivun.

2. Valitse sukat oikein

Ennaltaehkäiset rakkojen muodostumista valitsemalla oikeanlaiset sukat juoksulenkin ajaksi.

- Jalkojen ja varpaiden rakot johtuvat kengän ja sukan aiheuttamasta hankautumisesta, toteaa juoksuvalmentaja Gary Berard.

Ehkäistäksesi kivuliaiden rakkojen syntymisen valitse hikeä hylkivät, synteettistä materiaalia olevat sukat, sillä lämpö ja kosteus edesauttavat rakkojen muodostumista. Varmista myös, että juoksukenkäsi ovat napakat, eivätkä aiheuta ylimääräistä hankausta jaloillesi.

3. Kontrolloi hengitystäsi

Jos juoksulenkki saa sinut puuskuttamaan raskaasti ja hengityksen tuntumaan vaikealta, tämä voi olla merkki siitä, että treenaat liian kovaa. Juoksuvalmentaja Debora Warnerin mukaan treenin aikana hengityksen tulisi olla hallittua - paitsi jos teet ylämäkitreeniä tai juokset sprinttejä. Jos hengitys alkaa tuntua liian raskaalta tasaisella maastolla maltillista vauhtia juostessa, tulee pysähtyä hetkeksi kuuntelemaan kehoaan.

- Hidasta vauhtia tai pidä kävelytauko, Warner ohjeistaa.

4. Tee intervallitreeniä

Jos olet treenannut juoksemista jo jonkin aikaa, voi alkaa tuntua siltä, että vauhti ei enää kehity nopeammaksi samalla tavalla kuin aikaisemmin. Kokeile ottaa pitkien juoksulenkkien rinnalle intervalliharjoitukset osaksi treeniohjelmaasi. Intervalliharjoituksen ideana on vaihdella juoksuvauhtia nopea- ja hidastempoisen välillä. Vaikka kyseinen treeni olisi kilometrimäärällisesti lyhyempi, harjoittelun tulokset alkavat melko pian näkyä parantuneessa juoksuvauhdissasi.

5. Älä juokse vesipullo tai kännykkä kädessä

Lenkille lähtiessä tulisi pitää kädet vapaana ja pakata mukaan tarvittavat esineet, kuten puhelin ja avaimet, esimerkiksi vyölaukkuun.

- Liian usein juostaan vesipullo tai älypuhelin kädessä. Tämä muuttaa askellusta ja käden liikerataa, mikä puolestaan johtaa epäsymmetriseen liikerataan, Warner kertoo.

Lähde: SELF

Lue myös: Miksi kannattaa lisätä kyykkäykset treeniohjelmaan? 5 syytä

Lue myös: Rakastatko hikitreeniä? Varo, sillä voit treenata liikaa

Kilpailut

Uusimmat