Kuva: Fotolia

Tupakoinnista löytyi taas merkittävä haittapuoli: Heikentää ilontunteita

12.08.2016 18:30 - Senja Rapila

Uuden tutkimuksen mukaan dopamiinintuotanto vähenee ketjupolttajilla huomattavasti, ja se puolestaan aiheuttaa mielihyväkokemusten vähenemistä.

On tutkittu, että aivot tuottavat vähemmän dopamiinia - eli hormonia, joka vaikuttaa nautintoon ja riippuvuuteen - silloin, kun polttaa tupakkaa. Pienessä tutkimuksessa on nyt käynyt ilmi, että dopamiinintuotanto lisääntyy jälleen tupakoinnin lopettaessa.

- Oletetaan, että aivot mukautuu jatkuvaan nikotiinin aiheuttamaan dopamiinin vapautumiseen vähentämällä dopamiinin tuotantoa, tutkimusta johtava lääkäri Lena Rademacher kertoi.

Ei ole kuitenkaan ollut varmaa normalisoituuko dopamiinintuotanto silloin, kun pitkään tupakoinut henkilö lopettaa tupakoinnin kokonaan. Tästä syystä tutkijat ottivatkin 15 tupakoimatonta ja 30 tupakoitsijaa tutkimuksiin ja vertasivat heidän aivokuviaan.

Miten tutkittiin?

Ensimmäiset aivokuvat otettiin tutkimuksen alussa. Sen jälkeen tupakoitsijoille tarjottiin hoitoa ja heitä autettiin pääsemään eroon nikotiiniriippuvaisuudesta. Kun he olivat päässeet irti ikävästä tavastaan, otettiin tutkimuksen seuraavat aivokuvat.

Ensimmäisissä aivokuvauksissa tupakoitsijoilla oli tupakoimattomiin verrattuna 15-20 prosenttia matalampi kapasiteetti dopamiinintuotantoon. Toisissa aivokuvauksissa ei kuitenkaan ollut enää eroa tupakoimattomien ja kokeen aikana onnistuneesti tupakanpolton lopettaneiden koehenkilöiden välillä.

Tupakointi syy dopamiinin puutteeseen

Nikotiiniaddiktion tiedetään kuitenkin vaikuttavan epänormaaliin dopamiinintuotantoon. Tutkijat eivät kuitenkaan ole varmoja siitä, aiheuttaako tupakointi poikkeavuuksia vai ovatko ne vain riippuvaisia henkilöistä, joka tekee heistä alttiimpia nikotiiniriippuvuudelle.

Tutkimuksessa kuitenkin selvisi, että suurin osa nikotiinin aiheuttamista poikkeavuuksista katosivat tupakoinnin lopettamisen jälkeen, joten tupakoinnin epäillään olevan syy niiden syntymiseen.

Lähde: Fox News

Lue myös: Tutkimus todistaa: Tupakointi ei pudota painoa - päinvastoin

Lue myös: Tupakointi todella tuhoaa ulkonäkösi - lue järkyttävät faktat

Kilpailut

Uusimmat