Kuva: Fotolia

Kuivuuko ihosi talvella? – 3 asiaa, joita kannattaa välttää

07.03.2017 14:45 - Katja Nygård - Luettu 10 493 kertaa

Pakkanen, viima ja säätilojen vaihtelut tuntuvat iholla usein kiristelynä ja pistelynä. Myös normaali-ihoinen voi talvisin kärsiä ihon liiallisesta kuivumisesta.

Talvisin erityisesti tuuli ja pakkanen sekä keskuslämmityksestä johtuva kuiva sisäilma kuivattavat ihoa. Kylmä ilma saa myös verisuonet supistumaan, mikä lisää ihon kuivuutta. Talvi on haastavaa aikaa myös normaali-ihoiselle.

Etenkin kuivaihoisen kannattaa kiinnittää eritystä huomiota ihon hoitamiseen. Kun opettelee oikeanlaiset hoitorutiinit, ei tarvitse kärsiä iho-ongelmista talvellakaan. Kuivan ihon hoitaminen vaatii säännöllisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Kannattaa myös välttää seuraavia asioita:

1. Kuuma vesi

Kylmänä päivänä höyryävän kuuma ja pitkä suihku tuntuu ajatuksena ihanalta, mutta valitettavasti kuiva iho ei siitä iloitse. Liian lämmin vesi liuottaa ja ohentaa ihon pinnan suojaavaa rasvakerrosta, jolloin iho kuivuu entisestään.

Pidä pesukerrat lyhyinä ja käytä aina mieluiten viileää vettä. Muista myös rasvata iho riittävän rasvaisella kosteusvoiteella välittömästi pesun jälkeen. Kosteusvoide imeytyy parhaiten, kun sen levittää hieman kostealle iholle.

2. Puutteellinen kosteutus

Kuivaihoisen tulisi antaa iholleen säännöllisesti lisäkosteutta huolimatta siitä, kärsiikö iho juuri sillä hetkellä kuivuuden aiheuttamista oireista vai ei.

On tärkeää valita voide, jossa on riittävä rasvapitoisuus sekä kosteutta ylläpitäviä ainesosia. Runsaasti vettä sisältävä kosteusvoide ei välttämättä riitä kosteuttamaan hyvin kuivaa ihoa riittävän pitkäkestoisesti. 

Talvella myös jalat tarvitsevat runsaammin kosteutusta ja jalkojen rasvaus on hyvä ottaa päivittäiseksi rutiiniksi. Rasvaukseen sopii hyvin esimerkiksi ihoa pehmentävää karbamidia sisältävä voide.

3. Liian voimakkaat tuotteet

Runsaasti alkoholia sisältävät tuotteet kuivattavat ihoa entisestään, joten niitä kannattaa välttää, jos iho on hyvin kuiva.

Kuivalle iholle ei myöskään ole hyväksi käyttää liian peseviä puhdistustuotteita. Ne kuivattavat ihoa entisestään ja saattavat aiheuttaa ärsytystä.

Lähteet: Helosan, Ihoakatemia,Tohtori.fi.

Suosittelemme

Uusimmat