Kuva: Fotolia

Milloin vitamiinit kannattaa ottaa ja mitä vitamiineja kesällä pitää syödä? Asiantuntija vastaa

09.05.2017 12:45 - Karoliina Kotala

Suomalaiset syövät pimeän talven melko ahkerasti vitamiineja, mutta mitä lisäravinteita kesällä kannattaisi nauttia ja mihin aikaan päivästä vitamiinit kannattaisi ottaa?

Kesän tullen moni luopuu talven aikana nautituista vitamiineista, mutta aivan ilman lisäravinteita ei kannata kesälläkään olla. Elivon tuotepäällikkö Kaisa Mikkolan mukaan muun muassa lasten, vanhusten ja raskaana olevien kannattaisi nauttia D-vitamiinilisää ympäri vuoden. Toinen asia, jota keho kaipaa kesälläkin ovat rasvahapot.

- Omega-rasvahapot ovat sellaisia, että niitä meidän oma keho ei tuota itse ja niitä kannattaisikin syödä ympäri vuoden. Ennen kaikkea Omega-3 on tärkeä. Omega-6:ta Suomessa saadaan melko hyvin, koska käytämme sen verran kasviöljyjä ja -rasvoja, Mikkola opastaa.

Sillä, missä muodossa vitamiinit nauttii ei Mikkolan mukaan ole juurikaan väliä, mutta esimerkiksi kalaöljykapseleissa miellyttävämpää on nauttia kapseli, jossa on mahdollisimman paljon rasvahappoja sen sijaan, että nauttisi useita kapseleita päivässä.

- Vitamiinit kannattaa myös nauttia ruoan kanssa. Monivitamiinissa esimerkiksi on sen verran hivenaineita, että tyhjään vatsaan nautittuna niistä voi tulla huono olo. Ruoan kanssa nautittuna vitamiinit myös imeytyvät parhaiten. Se on sitten makuasia haluaako ne ottaa aamupalan kanssa vai myöhemmin päivällä, Mikkola kertoo.

Lue myös: Haiseeko henki, onko halut vähissä tai onko iho kuiva? Ratkaisu voi yllättää

Kilpailut

Uusimmat