Kuva: Fotolia

Nainen jakoi kivuliaan kuvan - halusi osoittaa miltä endometrioosi tuntuu

22.07.2017 12:45 - Katariina Auvinen

Thessy Kouzoukas julkaisi kuvan, jonka hän uskoo auttavan myös muita naisia.

"Tarkoituksenani ei ollut julkaista kuvaa minusta alasti. Tein sen, jotta muutkin naiset tietäisivät miltä endometrioosi tuntuu, ja ehkä tunnistaisivat itsensä sekä rohkaistuisivat hakemaan apua. Tämä olen minä, tämä on endometrioosi"

Näin kertoo vaatesuunnittelija Thessy Kouzoukas, 27, joka on kärsinyt endometrioosista pidemmän aikaa. Hän kärsi todella kivuliaista kuukautisista teini-ikäisenä, mutta lääkärit eivät ottaneet häntä vakavasti. Diagnoosin jälkeen hän on kärsinyt pahoista kivuista, mutta nyt hän on löytänyt lääkkeen, joka on auttanut oireisiin. Toisessa kuvassa hoikan Kouzoukasin maha on todella turvonnut ja toisessa kuvassa se on litteä. 

Endometrioosi on kohdun sirottumatauti. Se tarkoittaa, että kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy myös kohdun ulkopuolella. Limakalvopesäkkeet reagoivat erityisesti Kuukautiskierron aikana ja oireina on voimistuva alavatsakipu. Kipu on niin voimakasta, että se voi pahentua ulostaessa tai yhdynnässä. Maha turpoaa ja on kipeä. Se häiritsee usein taudista kärsivän naisen normaalia elämää. Tautiin ei ole parannuskeinoa, mutta sen oireita voidaan helpottaa lääkityksellä ja rajuimmissa tapauksissa leikkaushoidolla. 

Thessy Kouzoukasin mukaan endometrioosi ei ole helppo sairaus. Hän jännittää tulevaa leikkausta, jossa lääkärit poistavat tautipesäkkeitä. Iso leikkaus kestää yli seitsemän tuntia ja sen jälkeen hän on sairauslomalla yli kuukauden. 

"Jos tiedät sellaisen henkilön, joka kärsii kipeistä kuukautisista, ole kiltti ja näytä tämä kuva hänelle. Ja kaikille naisille, joilla on endometrioosi, te ette ole yksin."

Lue myös: "Pyörryn joka kerta, kun saan kuukautiset" - lue, millaista on elämä endometrioosin kanssa

Lähde: Women´s Health

Kilpailut

Uusimmat