Kuva: Fotolia

"Pyörryn joka kerta, kun saan kuukautiset" - lue, millaista on elämä endometrioosin kanssa

05.08.2016 18:30 - Tiina Svensk

Kuukautiskipuja ei sovi vähätellä - pahimmillaan ne voivat pysäyttää arjen täysin ja lamaannuttaa voimakkuudellaan.

Endometrioosi on krooninen sairaus, joka voi aiheuttaa jopa lapsettomuutta. Nykyisin vielä vaikeasti diagnosoitavissa oleva kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti aiheuttaa kovia kipuja aina kuukautisten aikaan. 25-vuotiaalle Tatum Fogartylle kivut ovat valitettavan tuttuja, kertoo Daily Mail.

Vuodot kestävät kolme viikkoa

Fogarty kertoi Daily Mailille endometrioosin olevan perinnöllistä. Sen vuoksi jo ensimmäiset kuukautiset olivat hänelle erityisen vaikeat: runsas vuoto heikensi olotilaa, ja kivut olivat Fogartyn mukaan lamaannuttavat.

- Tiedättekö niitä suojalakanoita, joita äidit laittavat lastensa sänkyyn, etteivät he pilaa lakanoita yökastelulla? Minun täytyi käyttää sellaisia joka yö kuukautisten aikana, etten vuotaisi lakanoille ja pilaisi niitä, Fogarty kertoi ja lisäsi, että kuukautiset kestivät yleensä jopa kolme viikkoa.

Hänen vuotonsa oli niin runsasta, että päivässä meni jopa 18 sidettä. Etenkin nuorempana sairauden kanssa eläminen oli Fogartylle vaikeampaa: hän kertoi Daily Mailille erilaisten lääkitysten tehneen hänen olonsa sekavaksi, ja oikean hoitokeinon löytämisessä meni aikaa.

Haaveena lapsen saaminen

Vuosien varrella Fogarty on nähnyt kaikkiaan viittä eri lääkäriä. Lopulta naista neuvottiin menemään toimenpiteeseen, missä hänen vasen munasarjansa poistettaisiin.

- Olen iloinen, että tein sen, Fogarty kertoi.

Toimenpiteen vuoksi naisen piti kuitenkin jäädyttää munasolujaan, sillä tulevaisuudensuunnitelmissa on haave perheenlisäyksestä. Samalla hän tiedostaa, että lapsen saaminen voi olla hänelle haaste. Nykyisin nainen osaa kuitenkin jo elää sairauden kanssa, vaikka hän joutuukin välillä olevan poissa töistä.

- Enää ei ole niin vaikeaa kuin ennen. Pyörryn silti joka kerta, kun saan kuukautiset ja joskus minun on oltava poissa töistä, mutta suurimmilta osin olo on positiivinen, Fogarty kertoo Daily Mailille

Lue myös: Kuukautiskivut voivat aiheuttaa yhtä pahaa kipua kuin sydänkohtaus

Lue myös: Kuukautisilla on yllättävä, tärkeä tehtävä naisen hyvinvoinnin kannalta

Lue myös: Näköhäiriöitä ja kömpelyyttä – kuukautisten aiheuttamat erikoiset sivuoireet

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat