Kuva: Fotolia

Hermostuttaa, huolestuttaa ja itkettää - voit kärsiä ahdistuneisuushäiriöstä

28.09.2017 12:15 - Katariina Auvinen

Ahdistuneisuushäiriöt ovat yleisimpiä mielenterveyden häiriöitä.

Jos sinusta tuntuu, että hermostut ja ahdistut tavallista helpommin, saatat kärsiä ahdistuneisuushäiriöstä. Pelkästään tämän perusteella ei voi kuitenkaan päätellä häiriötä, vaan siihen liittyy usein myös muita oireita. 

Health-julkaisun mukaan huolehtiminen ja ahdistuminen on normaalia aina välillä. Jos se kuitenkin häiritsee normaalia elämää merkittävästi, olisi hyvä käydä juttelemassa lääkärin kanssa. Julkaisu on listannut oireita, jotka linkittyvät yleensä vahvasti ahdistuneisuushäiriöön. 

Häiriötä ei ole helppo todeta, koska siihen liittyy usein niin monimuotoisia oireita. Toisilla häiriö laukaisee paniikkikohtauksia tai toisille se ilmenee pelkotiloina. 

Isoin oire on jatkuva huolehtiminen. 
Julkaisun mukaan tämä tarkoittaa huolehtimista pienistä ja isoista asioista melkein viikon jokaisena päivänä niin, että se vaikuttaa jo normaaliin elämään. 

Uniongelmat
Ahdistuneisuushäiriöstä kärsivä kärsii usein myös unettomuudesta, koska nukkuminen on vaikeaa huolehtimisen vuoksi. Päässä saattavat pyöriä päivän tai tulevien päivien asiat. Jos unettomuus jatkuu pitkään, on syytä kääntyä lääkärin puolelle. Joillain ahdistuneisuus näkyy yöllisinä heräämisinä. Silloin tällaisen henkilön on vaikea rauhoittua ja nukahtaa uudelleen. 

Liialliset pelot
Ahdistuneisuushäiriöön linkittyy usein myös pelot. Tämä henkilö voi pelätä järjettömästi esimerkiksi lentämistä, tiettyjä eläimiä tai vaikkapa kaupungissa liikkumista. 

Lihasjumit
Huolehtiminen ja stressaaminen vaikuttaa helposti myös koko kroppaan. Hermostuessa kiristelee helposti leukaperiä tai jännittää niskoja. 

Ruoansulatusongelmat
Helposti puhutaan myös stressivatsasta, joka reagoi ahdistuneisuuteen ja stressiin. Vatsa voi olla kipeä, turvonnut tai henkilö voi kärsiä ummetuksesta tai ripulista. 

Itsetietoisuus
Ahdistuneisuus ei nosta päätään aina suuressa ihmismassassa tai huomion keskipisteenä olemisessa. Se vaikuttaa erityisesti jokapäiväisessä elämässä, kuten puolitutun kanssa keskustelemisessa tai jopa syömisessä toisten edessä. 

Paniikkikohtaukset
Sydän jumputtaa, hikoiluttaa ja pyörryttää. Paniikkikohtauksista usein kärsivillä diagnosoidaan myös paniikkihäiriö. Häiriö taas ruokkii ahdistuneisuutta, koska ikinä ihminen ei tiedä milloin seuraava kohtaus saatta iskeä. 

Pakonomainen käyttäytyminen
Häiriöstä kärsivät haluavat tehdä asiat tietyllä tavalla. Se voi purkautua muun muassa pakonomaisena siivoamisena, jota pitää tehdä päivittäin. Sama pätee myös pakonomaiseen ajatteluun. Henkilö saattaa kehittää itselleen rituaaleja, joita pitää tehdä esimerkiksi ennen ulos menoa. 

Itsensä kyseenalaistaminen
Rakastaako mieheni minua juuri tällaisena? Olenko tarpeeksi hyvä? Itensä kyseenalaistaminen on tuttua juuri ahdistuneisuushäiriöstä kärsiville. Henkilö epäilee itseään hyvinkin paljon ja aiheuttaa sitä kautta stressiä itselleen. 

Lähde: Health

Kilpailut

Uusimmat