Kuva: Fotolia

Heräätkö ennen herätyskellon soittoa? Katso mistä se johtuu

30.11.2017 11:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Jos taas unta riittää herätykseen saakka, voi se kertoa univajeesta.

Toiset onnistuvat aina heräämään ennen herätyskellon pirinää. Vaikka se saattaa kuulostaa joistakin oudosta, on tällekin perin järkevä syy.

Kyseessä on siis rytmistä, joka pitää ihminen hereillä päivisin ja uneliaana iltaisin, mikä vauhdittaa nukahtamista. Tätä 24-tunnin sisäistä kelloa hallitsee osa hypotalamuksesta, ja tämä osa, se rakastaa rutiineja.

Jos menet nukkumaan ja heräät suunnilleen samaan aikaan joka päivä, keho tottuu rytmiin. Nukkumisrytmiä säätelevät myös tietyt proteiinit, joiden tasot nousevat ja laskevat päivän aikaan, vaikuttaen sykkeeseen sekä verenpaineeseen.

Jos ihminen sitten noudattaa tuttuja rutiineja, alkaa keho lisäämään automaattisesti näitä proteiinitasoja ennen herätyskellon soimista. Ne alkavat nousta noin tunti ennen kellon soimista. Siinä onkin syys sille, että ihminen saattaa herätä jo ennen kellon hälyttämistä.

Jos taas nukut aina siihen saakka, että kello soi, saattaa se kieliä siitä, että kärsit univajeesta. Tai sitten et vain noudata liian säännöllistä nukkumarytmiä. Herääminen eri aikoina voi heittää sisäisen kellon sekaisin, joten siksi myös viikonloppuisin kannattaisi pitää kiinni arjen nukkuma-ajoista. Näin tuntee olonsa huomattavasti levänneemmäksi.

Lue myös: Onko nukkuminen vaikeaa? 5 merkkiä siitä, etteivät yöunesi ole laadukkaat

Lue myös: Nukkuminen kannattaa - katso 7 hyvää syytä painaa pää tyynyyn

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat