Kuva: Shutterstock

Huimaako usein? 8 arkipäiväistä syytä heikon olo taustalla

23.02.2018 16:45 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi stressi, ahdistus ja B12-vitamiinin puute altistavat huimaukselle.

Huimaus on yllättävän tavallinen vaiva, josta useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa elämää. Vaikka vaiva on yleinen, huimausoireiden takaa voi kuitenkin löytyä useita, yllättäviäkin syyllisiä.

Bustle-sivusto kokosi yhteen yllättävän tavalliset syyt, jotka voivat olla ikävien huimausoireiden taustalla.

1. Kärsit stressistä tai ahdistuksesta

Academy of Neurologic Physical Therapyn mukaan huimaus ja sumuinen olo ovat usein yhteydessä stressiin ja ahdistukseen. Myös huimaus itsessään voi tehdä olosi ahdistuneeksi, joka puolestaan aiheuttaa ikävän heikotuksen kierteen.

2. Olet allerginen

Allergiaoireista puhuttaessa esiin nousevat yleensä vuotava nenä, ihoärsytys ja kutiavat silmät. Allergiakohtauksen kourissa on myös mahdollista, että olosi tuntuu heikolta ja tunnet huimausta. Healthlinen mukaan allergiakohtauksen aikainen huimaus aiheutuu pää- ja nenäonteloiden tukkeutumisesta.

3. Passiivinen tupakointi

Vaikka et itse olisikaan sauhuttelija, myös passiivisen tupakoinnin ansioista elimistöösi kulkeutuu useita kemikaaleja, jotka aiheuttavat fyysisiä oireita, kuten esimerkiksi huimausta.

4. Sisäkorvasi on vaurioitunut

Sisäkorvan vaurioitumista on itse hankala havaita, mutta jos olet tuntenut huimausta jo pidemmän aikaa, syy olon taustalla olisi hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla. Verywell terveyssivuston mukaan sisäkorvan vauriot voivat johtua esimerkiksi tietyistä sairauksista.

5. Olet aloittanut uuden lääkityksen

Jos huimausoireet ovat alkaneet yllättäen on hyvä pohtia, oletko juuri tullut aloittaneeksi uuden lääkityksen. Tietyt lääkkeet nimittäin voivat aiheuttaa haittavaikutuksenaan huimausta, joten uuden lääkekuurin alussa olisi hyvä lukea sivuoirelista tarkkaan.

6. Huono sisäilma

Jos huomaat huimauksen alkavan aina sisätiloissa, esimerkiksi koulussa tai työpaikalla, on mahdollista, että syyllinen sumuisen olon takana on huono sisäilma. Huonoon sisäilmaan herkästi reagoivat henkilöt saattavat kärsiä huimauksen lisäksi myös väsymyksestä, päänsäryistä ja huonovointisuudesta.

7. Kärsit nestehukasta

Kuten vanha sanontakin kuuluu: vesi on vanhin voitehista. Säännöllinen veden juominen olisi tärkeää muistaa pitkin päivää. Liian vähäinen veden juonti aiheuttaa nimittäin huimausta ja saa olon tuntumaan myös väsyneeltä.

8. Kärsit B12-vitamiinin puutteesta

Amerikkalaisen Spine Correction Center klinikan mukaan B12-vitamiini näyttelee suurta osaa tasapainon ylläpitämisessä. Jos sinua huimaa ja olosi tuntuu heikolta usein, on mahdollista, että kärsit B12-vitamiinin puutteesta. Hyviä lähteitä kyseiselle vitamiinille ovat maitotuotteet, liha sekä merenelävät.

Lue myös: Nuutunut olo, päänsärky heti herätessä... - 5 oiretta paljastaa, että nukut liikaa

Lue myös: 5 merkkiä, jotka voivat paljastaa varhaisen keskenmenon

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat