Kuva: Shutterstock

Gynekologit kertovat: Asiat, jotka jokaisen naisen tulisi välttää edistääkseen alapäänsä terveyttä

29.05.2018 13:15 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi silkkiset alusvaatteet eivät ole paras mahdollinen valinta yöasuksi.

Alapään kutina ja tulehdukset ovat ikäviä sekä kiusallisia vaivoja. Ongelmia vaginan alueella voi kuitenkin ehkäistä tehokkaasti kiinnittämällä huomiota esimerkiksi oikeanlaisiin alusvaatteisiin sekä hyvään hygieniaan erityisesti kuukautisten aikana.

Bustle haastatteli gynekologeja ja kysyi, mitä asioita jokaisen naisen tulisi välttää alapään terveyden edistämiseksi.

Voimakkaasti hajustetut pesuaineet

Vaikka ennen petipuuhiin ryhtymistä alapään peseminen hajustetulla pesuaineella voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta, saippuasta on yleensä kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä.

- Vagina puhdistaa itse itseään, eikä alueen pesemiseen tarvitse käyttää saippuaa lainkaan, gynekologi Shaughanassee Williams kertoo.

- Voimakkaasti hajustettujen saippuoiden käyttäminen voi aiheuttaa tulehduksia, kuten esimerkiksi bakteerivaginoosia, hän jatkaa.

Silkkisissä alusvaatteissa nukkuminen

Silkkiset tai polyesterista valmistetut alusvaatteet voivat tuntua mukavalta vaihtoehdolta yöasuksi. Bustlen artikkelissa todetaan, että kyseiset materiaalit eivät kuitenkaan ole paras mahdollinen valinta alapääsi terveyden kannalta.

- Tämän tyyppiset materiaalit sitovat kosteutta. Kosteudessa hautuva alapää altistuu hiivatulehdukselle, Williams kertoo.

Yöksi tulisikin siis valita puuvillaiset ja hengittävät alusvaatteet. Williams huomauttaa, että hyvä vaihtoehto on nukkua yöt myös kokonaan ilman alushousuja.

Tamponin vaihtaminen liian harvoin

Jos olet taipuvainen kärsimään emättimen alueen tulehduksista, kuukautissuojan vaihtaminen riittävän usein voi auttaa ikävien vaivojen ehkäisemisessä.

- Tamponi tulisi vaihtaa noin neljän tunnin välein, tai jopa useammin, jos kuukautisvuotosi on runsasta, Williams kertoo.

Jos vuotosi on normaalia tai niukkaa, samaa tamponia voi pitää noin kahdeksan tunnin ajan ennen uuteen vaihtamista.

Nukahtaminen heti seksin harrastamisen jälkeen

Vaikka takana olisi jo pitkä päivä ja seksin harrastamisen jälkeen tekisi mieli käydä vain nukkumaan, tämä tapa altistaa sinut virtsatietulehduksille.

- Seksin harrastamisen jälkeen on aina hyvä käydä tyhjentämässä rakko, jolloin myös bakteerit huuhtoutuvat pois, eivätkä kulkeudu virtsarakkoon, gynekologi Laurence Orbuch

Aloitat pyyhkimisen takaa

Williams huomauttaa, että vessassa käynnin jälkeen on hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, millä tavalla pyyhkii alapään.

- Varmista, että aloitat edestä ja pyyhit taakse päin. Tällöin peräsuolen bakteerit eivät pääse kulkeutumaan vaginasi alueelle.

Bustlen artikkelissa todetaan, että neuvo on erityisen hyvä pitää mielessä silloin, jos olet taipuvainen kärsimään toistuvista virtsatietulehduksista.

Lue myös: Gynekologit kertovat: Asiat, joista toivoisin asiakkaiden kysyvän

Lue myös: Emättimen kutina on ikävä vaiva - gynekologit paljastavat yleisimmät syyt oireilulle

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat