Kuva: Shutterstock

Spinning saattaa olla aloittelijalle vaarallista - katso miksi

18.06.2018 18:45 - Elisa Jalasjoki

Rabdomyolyysi, eli lihaskudosten äkillinen vaurio voi pahimmillaan aiheuttaa jopa munuaisvaurioita.

Viime vuosina huippusuosion saavuttaneet kuntosalien ryhmäliikuntatunnit voivat aiheuttaa myös vaaratilanteita, erityisesti aloittelijoille. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi juuri spinning-, eli sisäpyöräilytunnit voivat aiheuttaa jopa vastaavanlaisia vaurioita kehossa kuin autokolari, kirjoittaa brittilehti The Independent

Kovaa ja korkealla intensiteetillä suoritettava treeni voi nimittäin aiheuttaa rabdomyolyysia, eli lihaskudosten äkillisiä vaurioita, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa jopa munuaisvaurioita tai lihasten kuolion. Esimerkiksi myös hapen puute lihaksissa voi aiheuttaa sisäistä verenvuotoa.

Tyypillisesti rabdomyolyysia tavataan paljon vakavemmissa tilanteissa, kuten muun muassa törmäysvaurioina, eli esimerkiksi seurauksena rakennusten sortumisesta tai jopa auto-onnettomuudesta. Nyt lääkärit väittävät kuitenkin löytäneensä sairaudella suoria yhteyksiä myös sisäpyöräilytunteihin. 

Suurimmalle osalle ihmisistä rabdomyolyysiin hoitoon riittää pelkkä itsehoito, eivätkä oireet ole vakavia, mutta harvinaisissa tapauksissa tehohoito on välttämätöntä. Esimerkiksi hyvin tumma virtsa voi kieliä rabdomyolyysista. Vaikka riski vaurioihin on pieni, on se kuitekin olemassa. Erityisesti tästä syystä HIIT-tyylisiä (High Intensity Interval Training) spinnigtunteja ei suositella tehtäviksi aikaisin aamulla tai aloittelijoille. 

Lue myös: Kuusi asiaa, jotka sinun on hyvä tietää ennen ensimmäistä spinning-tuntiasi

Lähde: The Independent 

Kilpailut

Uusimmat