Kuva: Shutterstock

Saatko herkästi mustelmia? 6 syytä selittämättömiltä tuntuvien ruhjeiden taustalla

12.07.2018 12:15 - Emmi Moilanen

Naiset saavat usein helpommin mustelmia kuin miehet. Tämä johtuu muun muassa ihon paksuudesta sekä kollageenin määrästä.

Naiset saavat usein herkemmin mustelmia kuin miehet. Miehillä on paksumpi iho sekä enemmän kollageenia, joka suojelee ihonalaisia verisuonia paremmin iskuilta ja muilta vahingoilta. Prevention uutisoi, että myös estrogeenillä saattaa olla vaikutuksensa selittämättömien mustelmien syntyyn. Tutkimukset ovat osoittaneet, että estrogeenin määrä saattaa vaikuttaa esimerkiksi siihen, että verisuonet eivät ole yhtä vahvat kuin miehillä.

Prevention haastatteli perhelääkäri Cory Fisheriä ja selvitti, mitkä muut arkipäiväiset syyt voivat olla selittämättömiltä tuntuvien mustelmien taustalla.

1. Käytät tiettyjä lisäravinteita

Tietyt lisäravinteet voivat saada aikaan sen, että mustelmia syntyy ihollesi helpommin. Preventionin mukaan esimerkiksi inkivääriä, valkosipulia, E-vitamiinia ja omega-3 rasvahappoja sisältävät ravintolisät voivat aiheuttaa mustelmaherkkyyttä.

2. Ikääntyminen

Myös iän karttuminen tuo mukanaan muutoksia, jotka voivat altistaa mustelmille.

- Iho muuttuu ohuemmaksi vanhetessa ja verisuonet muuttuvat hauraammaksi, kertoo Fisher.

Tämä johtuu siitä, että ihon ohentuessa keho menettää myös rasvaa ja kollageenia, jotka ovat aikaisemmin suojanneet verisuonia. Myös suonet menettävät elastisuuttaan, jolloin ne rikkoutuvat helpommin aiheuttaen mustelmia.

3. Lääkitys

Jos käytät verta ohentavaa lääkitystä esimerkiksi sydämen rytmihäiriöiden tai veritulpan takia, Fisherin mukaan on mahdollista, että saat myös helpommin mustelmia. Myös aspiriinilla on verta ohentava vaikutus, joka voikin olla syyllinen iholle syntyvien mustelmien taustalla.

4. Kärsit verisairaudesta

Fisherin mukaan verenvuototauti ja von Willebrandin tauti ovat verisairauksia, jotka altistavat herkästi myös mustelmille. Verenvuototauti on harvinainen tila, joka vaikuttaa veren hyytymiseen. Tästä syystä jopa pieni onnettomuus voi aiheuttaa rajua verenvuotoa. Von Willebrandin tauti on puolestaan hieman lievempi sairaus, jota poteva voi kärsiä esimerkiksi pitkäkestoisista nenäverenvuodoista tai hyvin runsaista kuukautisista.

5. Käytät mielialalääkitystä

Myös mielialalääkityksen käyttäminen voi vaikuttaa siihen, kuinka herkästi saat mustelmia.

- Jotkut SSRI-lääkkeet voivat reagoida verihiutaleiden kanssa, jotka ovat tärkeä tekijä veren hyytymisessä, Fisher selittää.

6. Kärsit vitamiinien puutteesta

Preventionin artikkelista käy ilmi, että erityisesti C- ja K-vitamiinien puute voivat olla selittämättömien mustelmien aiheuttajia. Fisherin mukaan tämänkaltainen oireilu on kuitenkin harvinaista hyvinvointivaltioissa.

Lue myös: Miten punkki todella tarrautuu ihoon? Yksityiskohtainen video näyttää

Lue myös: Kutiava hyttysenpisto? Helpot kotikonstit ärtyneen ihon rauhoittamiseen

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat