Kuva: Shutterstock

Kärsitkö usein ilmavaivoista? 5 salakavalaa syytä, jotka keräävät kaasua vatsaan

01.10.2018 21:45 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi tupakoitsijat saattavat kärsiä muita useammin ilmavaivoista.

Tiedetään, että runsas purukumin syöminen ja ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa turvotusta sekä ilmavaivoja. On mahdollista, että myös tietyt lääkkeet aiheuttavat kaasun kerääntymistä vatsaan normaalia enemmän.

Tämän lisäksi myös useat arkiset tavat altistavat meidät ilmavaivoille. Prevention sivusto selvitti, millaiset muut syyt tyypillisesti aiheuttavat ilman kerääntymistä vastaan.

1. Juot usein pillillä

Juoman nauttiminen pillin läpi voi olla yksi syyllinen ilmavaivojen takana. Juomaa siemaillessa tulet samalla nielleeksi ilmaa vatsaasi, jolloin olo voi muuttua nopeasti turvonneeksi.

2. Tupakoit

Preventionin artikkelissa todetaan, että myös tupakoimisella on hyvin samanlainen vaikutus kuin pillin läpi juomisella. Kun hengität savua sisäänpäin, tulet samalla nielleeksi ilmaa, joka ennen pitkää muuttuu kaasuksi vatsassasi. Jutussa huomautetaan lisäksi, että vaikutus on samankaltainen erilaisten sähköisten tupakkatuotteiden kohdalla.

3. Juot pullosta

- Huulten asento pullon ympärillä on erilainen kuin lasista juodessa ja saa ihmiset röyhtäilemään, lääketieteen professori Patricia Raymond toteaa.

Jos haluat minimoida vatsaan muodostuvaa kaasua, pullon sijaan on parempi suosia perinteisestä lasia tai mukia.      

4. Hotkit ruokasi

Jos syöt jatkuvasti kiireellä ja hotkien ruokasi, on todennäköistä, että kärsit myös normaalia useammin ilmavaivoista. Jotta ilmaa kerääntyisi vatsaan mahdollisimman vähän, jokaista suupalaa tulisi pureskella noin 20-40 kertaa.

5. Syöt runsaasti keinotekoisia makeutusaineita

Jos ruokavaliossasi on runsaasti tuotteita, jotka sisältävät keinotekoisia makeutusaineita, myös ilmavaivat ovat todennäköinen seuralainen iltaisin. Päivän aikana napostellut karkit, virvoitusjuomat, hillot ja leivokset saattavat aiheuttaa kipeän ja turvonneen olon. Esimerkiksi sorbitoli ja aspartaami aiheuttavat ilmavaivoja.

Lue myös: Iskikö taas turvotus? Tuotteet, jotka tulisi karsia ruokavaliosta pöhötyksen ehkäisemiseksi

Lue myös: Seksin harrastaminen voi aiheuttaa kipeää turvotusta naisilla - syyt ilmiölle listattiin

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat