Kuva: Shutterstock

Ravaatko vessassa jatkuvasti, jos jännittää? Kyse on alkukantaisesta reaktiosta

09.05.2019 20:15 - Katariina Auvinen

Et kuvittele pissahätää vaan se todellakin iskee jännittävän tilanteen edessä.

Tärkeä tentti tulossa, työhaastattelu tai esitys, joka tapauksessa sinua jännittää. Tuntuu, että pitää käydä vessassa, vaikka juuri kävit. Voiko se edes olla mahdollista? Kyllä voi. Et kuvittele pissahätää silloin, kun sinua ahdistaa tai sinusta tuntuu jännittyneeltä. Se liittyy alkukantaiseen taistele tai pakene -reaktioon, joka on ohjelmoitu meihin. 

Huffpost-julkaisu on selittänyt asiaa tarkemmin. Rakkomme on nimittäin läheisessä yhteydessä kehomme pelkojärjestelmäämme. Kun tämä hermosto aktivoituu, meidän aivomme lähettävät singnaalia nopeammin, jonka vuoksi meidän aivomme eivät pysy perässä sen suhteen, onko todellakin aika pissata vai ei. Samanaikaisesti virtsarakon lihakset supistuvat, joka lisää painetta ja lähettää meidät juoksemaan vessaan. 

Joidenkin tietojen mukaan myös ahdistuneisuus ja jännitys aiheuttavat myös sen, että munuaisemme voivat alkaa tuottamaan virtsaa enemmän, jonka vuoksi rakko täyttyykin nopeammin. 

Jännityksessä tulemme myös tietoisiksi kehomme pienistäkin signaaleista ja kuuntelemme sitä erityisen tarkalla korvalla. Asiantuntijat ovat antaneet neuvoksi mindfullnes-metodin, joka auttaa rauhoittumisessa. 

- Keskity rauhalliseen hengittämiseen, joka auttaa sinua viemään pois ajatukset muista kehosi tuntemuksista, kertoo terveyspsykologi Jessy Warner-Cohen.

Lue myös: Jännittääkö sosiaaliset tilanteet? 7 niksiä, jotka kohottavat itseluottamustasi välittömästi

Lue myös: Miten rikkoa jää ensitreffeillä, jos on kauhusta kankeana? 6 kysymystä pelastavat hiljaisuudelta

Lähde: Huffpost 

Kilpailut

Uusimmat