Kuva: Shutterstock

Synnytyssairaalassa kipua lievitetään nyt täysin uudella tavalla - voiko toimia?

20.08.2019 14:45 - Senni Loikala

Walesissa sijaitsevassa synnytyssairaalassa kokeillaan uudenlaista vaihtoehtoa lääkkeettömään kivunlievitykseen.

Walesin yliopistollisessa sairaalassa on käynnissä kokeilu, jossa synnyttävien henkilöiden oloa yritetään helpottaa virtuaalilasien avulla. Synnyttäjät näkevät lasit silmillään 360-videoita esimerkiksi kauniista uimarannoista, revontulista ja Mars-planeetalla kävelemisestä pingviinien ja biisonien seassa.

Virtuaalilasien käytön uskotaan osaltaan helpottavan etenkin synnytyksen alkuvaihetta, ainakin joillain synnyttäjillä. Virtuaalinen elämys voi parhaimmillaan rauhoittaa ja auttaa synnyttäjää keskittymään johonkin muuhun kuin kipuun.

Virtuaalilaseja kokeilevilla synnyttäjillä on toki käytössään myös muita kivunlievitysmenetelmiä, niin lääkkeettömiä kuin lääkkeellisiä. Tavallisesti synnytyksen alkuvaiheessa esimerkiksi vedessä oleminen, hengitykseen keskittyminen ja tietoinen rauhoittuminen voivat helpottaa oloa. Jos virtuaalilasit osoittautuvat hyödylliseksi synnyttäjille, voidaan niitä tarjota yhtenä vaihtoehtona oloa helpottamaan myös tulevaisuudessa.

Synnytyssairaala on jo saanut synnyttäjiltä positiivista palautetta virtuaalilaseista. Myöhemmin virtuaalilaseja synnytyksessä käyttäneille henkilöille järjestetään palautteenantotilaisuus, jonka jälkeen heidän kokemustaan lasien hyödyllisyydestä voidaan tarkastella laajemmin. Jos palaute on hyvää, saattavat muutkin synnytyssairaalat Walesissa ottaa virtuaalilasit lääkkettömien kivunlievitysmenelmiensä joukkoon.

Lue myös: Menetkö tapaamaan vauvan saanutta ystävääsi? Netissä leviää viesti, joka sinun tulee nähdä

Lue myös: Lääkäri paljastaa totuuden myytin takaa: Onko kakkaaminen synnytyksen aikana yleinen juttu?

Lue myös: Hätkähdyttävä kuva osoittaa, millaiseen ihmeeseen nainen pystyy synnytyksen aikana - ei herkille

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat