Kuva: Shutterstock

Laske verenpainetta arkisilla muutoksilla - pienet teot lievittävät myös stressiä tehokkaasti

12.01.2020 19:15 - Emmi Moilanen

Sokeriset ja rasvaiset herkut voi kokeilla korvata tummalla suklaalla.

Perintötekijät, vähäinen liikunta, ylipaino ja runsas suolan käyttö ovat esimerkkejä tekijöistä, jotka voivat altistaa kohonneelle verenpaineelle.

Jos kärsit korkeasta verenpaineesta, lääkityksen lisäksi jo pienet muutokset elintavoissa voivat tuoda helpotusta vaivaan; vähennä suolaisia ruokia, rajoita kofeiinin saantiasi ja yritä vähentää stressitekijät elämässäsi minimiin.

Prevention-sivusto kokosi yhteen keinoja, joiden avulla hellit verenpainettasi pienten ja arkisten muutosten avulla.

Ota hetki itsellesi ja hengitä syvään

Jo muutama syvään hengitys stressaavassa tilanteessa rauhoittaa niin mieltä kuin kehoakin. Jos voimakas stressi tuntuu kuitenkin vaivaavan päivittäin, helli mieltäsi ja laske verenpainettasi hitailla, meditatiivisilla harjoituksilla, joissa keskitytään myös syvään hengittämiseen.

Kardiologi Brandi D. Williamsin mukaan esimerkiksi jooga laskee kehon stressihormoneja ja verenpainetta. Voit aloittaa muutamien minuuttien jooga tai meditaatioharjoituksilla. Myös reippaat kävelylenkit tekevät hyvää verenpaineelle.

Suosi kaliumia ruokavaliossasi

Professori Linda Van Horn muistuttaa, että kaliumia runsaasti sisältävät hedelmät ja vihannekset tekevät hyvää korkeasta verenpaineesta kärsivän elimistölle.

Kaliumia saat esimerkiksi banaanista, bataatista, tomaatista ja kidney-pavuista.

Nautiskele tummalla suklaalla

Herkku sisältää flavonoideja, jotka voivat auttaa laskemaan verenpainettasi. Suklaa ei ole hoitokeino verenpaineeseen, mutta jos mielesi tekee herkutella, vaihda suolaiset herkut ja makeat kakkupalat muutamaan palaan tummaa suklaata.

Juo teetä

Yhdysvaltalaisen Tuftsin yliopiston tutkijat selvittivät, että kiinanruusutee voi auttaa alentamaan verenpainetta. Testiryhmän aikuiset, joiden verenpaine oli hiukan koholla, joivat kolme kupillista kiinanruusuteetä päivässä kuuden viikon ajan – testijakson aikana myös verenpaine lähti laskuun.

Rentoudu musiikin avulla

Olemme aikaisemmin kirjoittaneet siitä, kuinka voit pitää mielenterveydestäsi huolta musiikin kuuntelun avulla.

Preventionin artikkelissa kerrotaan italialaistutkimuksesta, joka osoitti, että tietynlainen musiikki voi auttaa verenpaineen alentamisessa. Esimerkiksi rauhallinen klassinen ja intialainen musiikki toimivat hyvin rauhoittumiseen. Testiryhmä kuunteli musiikkia puolituntia päivittäin kuuden kuukauden ajan, jonka myötä heidän koholla ollut verenpaine aleni.

Lisää aiheesta pääset lukemaan täältä.

Lue myös: Korkeaa verenpainetta on vaikea havaita - tarkkaile salakavalia oireita

Lue myös: Heräätkö yöllä pissahätään? Mitä useamman kerran, sitä enemmän tutkijat varoittavat

Lue myös: Karista stressi ja keskittymisvaikeudet joogalla: Jo 6 yksinkertaista liikettä riittää

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat