Kuva: Shutterstock

MTV: Talviuinnilla on huikea vaikutus mielenterveydelle: "Ei voi oikein muuta miettiä"

18.01.2023 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Avantouinti virkistää, mutta saa myös arjen huolet kaikkoamaan.

Harva asia on samaan aikaan yhtä hirveää ja ihanaa kuin avanossa käyminen.

MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa psykoterapeutit Miia Lehtonen ja Riikka Airo kuitenkin kertovat, että hirveyden uhalla avantoon kannattaa uskaltautua, jos vain suinkin pystyy. Sen terveyshyödyt ovat kiistattomat.

Airo uskoo, että avantouinnin henkiset hyödyt ovat muun muassa itsensä ylittämisessä sekä hetkessä elämisessä. Samalla tavoin kuin esimerkiksi rankan urheilusuorituksen aikana, ei avannossakaan ehdi murehtia juuri mitään.

- Siinä joutuu kohtaamaan pelkoa ja vähän haastamaan itseään. Siinä on myös voimakas läsnäolon kokemus: siinä kun hengittelee, ei voi oikein muuta miettiä, Airo kuvailee MTV:n haastattelussa.

Lehtonen jatkaa, että monia mielihyvää tuottavia asioita kuten urheilua, saunomista ja kylmävesiuintia yhdistää kehollisuuden kautta yhteyden saaminen tunteisiinsa.

- Ehkä näissä kaikissa pääsee kehollisen kautta mieli yhteyteen, että mitä tunteita herää, miten voi vapautua jotakin mielihyvähormoneja tai miten voi rentoutua ja päästä läsnä olevaan hetkeen, Lehtonen sanoo Huomenta Suomessa.

Lue myös: Maria Veitola ihastui avanto-uintiin: "Tämän talven parhaita asioita!"

Lue myös: MTV: Onko tipattomasta oikeasti hyötyä pysyvän muutoksen teossa? "Sillä lailla lohdullista"

Lue myös: Missä tilanteissa treeni kannattaa ehdottomasti jättää väliin? 3 nyrkkisääntöä, jotka on syytä muistaa

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat