Kuva: Shutterstock

Lepopäivää ei missään nimessä pidä jättää väliin - treenille tärkeämpi kuin arvaatkaan

28.07.2023 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Tuloksia kehittyy vasta, kun annat kehon myös levätä.

Leopäivällä on treenaajalle yhtä suuri, ellei suurempikin hyöty kuin varsinaisilla treenipäivillä.

Urheilukärpäsen puraistessa voi tehdä mieli urheilla joka päivä, mutta todellisuudessa lihakset kehittyvät, kun annat kehon myös palautua rasituksesta ja saat myös parempia tuloksia silloin. Levon jättäminen väliin onkin kuin itsesabotaasia, sillä kaikki tehty valuu puoliksi hukkaan, jos kehoa ei päästä välissä lepäämään.

Lepopäiviä kannattaisi sijoittaa viikkoon yhdestä kahteen. Niiden aikana kehoa ei pidä rasittaa, vaan harrastaa mieluummin jotakin palauttavaa kuten venyttelyä, putkirullailua tai hierontaa. Vaihtoehtona on myös niin sanottu aktiivinen lepopäivä, joka voi sisältää kevyttä liikuntaa kuten hidasta kävelyä, uintia tai kevyttä joogaa. Lepopäivänäkään itseään ei siis ole pakko naulita sohvalle, jos se ei tunnu omalta, mutta suurta kuormitusta tulisi välttää. Ja sohvakin on aina vaihtoehto, jos tuntee kaipaavansa nimenomaan sitä.

Syy lepopäiviin ei myöskään kokonaisuudessaan johdu fyysisestä rasituksesta. Treenistä pitää palautua myös psyykkeen tasolla. Jos huomaat tylsistyväsi treeniin, motivaation olevan hukassa tai voimien loppuvan, olet todennäköisesti lepopäivän tarpeessa, sillä mieli tarvitsee vapaapäiviä siinä missä kehokin. 

Lue myös: Joko putkirulla on osa venyttelyrutiiniasi? Sen kannattaisi olla

Lue myös: Trendilaji on paitsi hauskaa ajanvietettä, myös huomaamatta tehokas treeni

Lue myös: Unohda 10 000 askelta, pienempi määrä toisi samat hyödyt

Lue myös: Voiko viiden minuutin treeni olla tehokas? Asiantuntijat vastaavat

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat