Kuva: AJ Tuotteet

Niska jumissa? Lyhyt energiabreikki työpäivän aikana auttaa

12.01.2024 10:40 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Lyhyet liikuntahetket työpäivän aikana parantavat verenkiertoa, vähentävät lihasjännitystä ja edistävät fyysistä hyvinvointia. Katso kolme esimerkkiä, joilla saat paikat vetreytymään.

Pitkään paikallaan istuminen ei tee hyvää keholle. Sitä on hyvä välttää pitämällä kerran tunnissa lyhyt energiabreikki, jonka aikana venytellään, verrytellään tai pidetään lyhyt kävelyhetki.

Liikkeiksi kannattaa valita sellaisia, jotka on helppo toteuttaa, eivätkä vaadi suurta tilaa tai erityisiä välineitä.

Olkapäiden pyörittely, niskan venyttely, käsien ja jalkojen liikeharjoitukset sekä selän venyttely laittavat vauhtia verenkiertoon. Myös venyttelyasennot, kuten kyykky tai käsien nosto ylös, voivat estää jumeja.

Kolme helppoa energiabreikkiä sekä toimistoon että etätyöpisteelle:

Nouse ylös

  1. Nouse seisomaan. Verryttele hieman käsiä ja jalkoja ravistamalla niitä kevyesti.
  2. Avaa ja venytä selkää työntämällä hartioita taaksepäin muutaman sekunnin ajan. Nojaa välillä eteenpäin ja pyöristä selkää – näin saat hyvän vastaliikkeen selälle.
  3. Nosta kädet koukkuun kylkien kohdalle ja tee kymmenen kiertoa vuoroin oikealle ja vasemmalle – tämä tuntuu tehokkaasti koko yläkropassa.

Vinkki!

Täydennä sähköpöytäsi toimistokäyttöön tarkoitetulla kuntopyörällä. Työskentely kuntopyörällä pyöräillen parantaa verenkiertoa ja tehostaa aineenvaihduntaa, mikä on hyväksi sekä terveydellesi että tuottavuudellesi.

Päkiät töihin

Työskentelemällä seisten aktivoit lihaksiasi, lisäät energiankulutusta, parannat ryhtiäsi, ylläpidät tasapainoa ja edistät verenkiertoa, mikä hyödyttää sekä mieltä että kehoa. 

Nouse seisomaan. Ravistele jalkoja ja käsiä. Nosta itseäsi ilmaan päkiöillä muutaman kerran hitaasti. Ota tarpeen tullen tukea pöydästä tai seinästä. Ravistele jalkojasi uudelleen ja jatka töitä seisten 30–60 minuutin ajan, jos sinulla on säädettävä työpöytä. 

Vinkki!

Pitkäaikainen seisominen kuormittaa kehoa ja tuntuu jaloissa. Seisontamatto saa aikaan mikroliikkeitä kehossa, lievittää jalkojen, polvien ja selän rasitusta sekä parantaa verenkiertoa.

Nosta oikein

Monet rasitusvammat aiheutuvat painavista nostoista, reväytyksistä ja vääristä työasennoista. Tavaroiden nostamiseen on olemassa oikea nostotekniikka, jota voi myös harjoitella. 

Nouse ylös seisomaan ja laita jokin tavara esimerkiksi työpöydältäsi lattialle jalkojesi väliin. Seiso jalat hartianlevyisessä asennossa ja selkä suorassa. Kyykisty polvista ja suorista selkäranka. Muista, että jalat tekevät noston, ei selkä. Nosta tavara suoraan ylös pitäen käsivartesi mahdollisimman lähellä kehoasi. Vältä vartalon kiertämistä tai kääntämistä noston aikana. Kun lasket tavaran maahan, on myös tärkeää käyttää samaa tekniikkaa ja pitää selkä suorana. Toista nosto muutaman kerran. Näin opit nostamaan oikein ja saat virkeytettyä kehoasi.

Vinkki!

Jos nostelet tai liikuttelet työssäsi paljon tavaraa, saatat hyötyä oikeanlaisista nostovaunuista.

Kuuntele!

Löydät Radio Novan ja AJ Tuotteiden Rutiininrikkojat -ergonomiabreikit Podplaysta.

Kilpailut

Uusimmat