Näillä vinkeillä vältät burn outin

01.07.2012 16:15 - Senni Loikala

Työuupumus on yhä yleisempi kansantauti. She knows -sivustolla kerrotaan, millä keinoilla voit ennaltaehkäistä loppuun palamista.

Loppuun palaminen työssä on yhä useamman kohtalo, mutta onneksi täysromahdus on mahdollista välttää, jos huomaat uupumuksen merkit tarpeeksi ajoissa. Tässä seitsemän neuvoa, jotka auttavat löytämään tasapainon työn tekemisen ja jaksamisen välillä:

1. Selvitä itsellesi, mitä haluat elämältä. Listaa niin isot kuin pienetkin unelmasi ja pohdi, minkälaisten asioiden eteen haluat tehdä töitä. Kun et kulje vain sattumanvaraisen virran mukana, pysyt helpommin pinnalla.

2. Tarkkaile asenteitasi. Työuupumus ei ikinä johdu itse työstä, sillä burn outille taipuvainen ihminen romahtaisi lopulta mitä tahansa työtä paiskiessaan. Kannattaa opetella työskentelemään myös löysin rantein ja sallia se itselleen.

3. Käy harrasteissa. Sinun ei tarvitse välttämättä raahautua kuntosalille aina töiden jälkeen, kunhan teet jotakin täysin työhösi kuulumatonta. Kaveriporukan kanssa voi vaikka käydä vuoroin minigolfaamassa ja rannalla. 

4. Nauti hiljaisuudesta. Vähintään 15 minuutin päivittäinen ajatusten tyhjäkäynti on tehokas tapa rentoutua. Lepää rauhallisessa ympäristössä ja pyri olemaan ajattelematta mitään. Rentoutuessa kannattaa keskittyä etenkin hengittämiseen.

5. Tee lista hyvistä asioita. Kirjoita säännöllisesti paperille vähintään 30 asiaa, jotka ovat hyvin elämässäsi. Vaikka työ onkin iso osa ihmisen arkea, on tärkeää, että energiaa jää muuhunkin.

6. Opettele kieltäytymään. Työuupumukselle alttiit ihmiset ottavat vastaan töitä, vaikka tahti olisi jo ennestään liian tiukka. Kun pomo läjäyttää työpisteellesi lisähommia, voit sanoa suoraan, että sinulla on tarpeeksi työnsarkaa jo ennestään.

7. Käytä hillitysti nautintoaineita. Joskus lasillinen punaviiniä saattaa rentouttaa, mutta alkoholin ja muiden nautintoaineiden kanssa kannattaa olla varovainen. Väärin käytettyinä ne heikentävät ratkaisevasti työkykyäsi.

Lähde: She knows

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat