Herkutteletko liikaa? Tämä tunne voi olla syynä

17.11.2012 15:15 - Eeva Rajala

Olet varmasti joskus ottanut toisenkin suklaamuffinin, vaikka tiedät ensimmäisen olleen jo tarpeeksi. Ja sen jälkeen on alkanut kaduttaa. 

Miksi ihmiset siis antavat periksi makeannälälleen, vaikka tiedämme, että katumus tulee ennemmin tai myöhemmin? Tuoreen tutkimuksen mukaan nimenomaan syyllisyydentunne lisää mielihyvän tunnetta ja saa ihmisen hamuamaan lisää herkkuja.

Northwesternin, Penn Staten ja Yalen yliopiston tutkijat seurasivat 40 naiskoehenkilöä. Yksi naisryhmä tarkkaili terveyslehtien kansikuvia, kun toinen ryhmä katseli lehtiä, joilla ei ollut mitään tekemistä terveysasioiden kanssa. Tämän jälkeen kaikki tutkimukseen osallistuneet naiset söivät suklaapatukan ja vastasivat kysymyksiin, miten paljon he nauttivat suklaapatukastaan.

Terveyslehtiä katselleet naiset nauttivat suklaapatukastaan 16 prosenttia enemmän kuin muut koehenkilöt. Nämä naiset olivat virittäytyneet syyllisyydentunteeseen samalla, kun he söivät epäterveellistä patukkaa. Syyllisyys lisäsi heidän nautintoaan.

Syyllisyyden ja nautinnon välillä oleva yhteys tässä kohtaa voi olla yllättävä. Mutta voimme syyttää tästä vallitsevaa ihannetta, että ihmisten pitäisi olla laihempia mieluummin kuin lihavampia. Tuotteissa mainitaan usein myös, miten "syntisen" hyvää jokin on.

- Kun syyllisyys ja nautinto yhdistetään jatkuvasti toisiinsa, ajan mittaan aivot alkavat odottaa nautintoa, kun tunnemme syyllisyyttä, tutkija Kelly Goldsmith kertoo.

Tämä saattaa vaikeuttaa hemmottelun ja herkuttelun aisoissa pitämistä. Syyllisyyden lisäksi stressi voi lisätä herkuttelupakkoa. Asiantuntijat vinkkaavatkin, että itselle pitää antaa enemmän löysää, jotta vältytään liialta syyllisyydeltä. Anna siis itsellesi lupa herkutella silloin tällöin ja näin huomaat herkuttelun pysyvän paremmin kontrollissa.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat