25 naurettavan terveellistä ruoka-ainetta – katso lista ja nauti!

10.01.2013 08:45 - Eeva Rajala

Painonhallinta alkaa monesti siitä, mitä lastaat lautasellesi. Seuraavat ruokavinkit kannattaa ottaa talteen. 

Ruokaa ei kannata alkaa pelätä, jos haluaa hallita painoaan paremmin. Seuraavat 25 ruoka-ainetta ovat Prevention-lehden mukaan jopa naurettavan terveellisiä. Ne taistelevat muun muassa diabetesta, syöpiä ja sydäntauteja vastaan, vahvistavat vastustuskykyä ja vielä silottavat ja suojaavat ihoa.

1) Kananmuna
Munankeltuaisessa on runsaasti vaikeasti saatavia ravintoaineita ja antioksidantteja, jotka ovat hyväksi elimistölle. Monet ovat jättäneet kananmunat kokonaan pois, sillä joissain tilanteissa ne on yhdistetty sydäntautiriskiin. On kuitenkin paljon todisteita siitä, että suurimmalle osalle kananmunat ovat vain terveellisiä. Prevention-lehden mukaan sydänsairaiden pitäisi rajoittaa kananmunan syöntiä kahteen munaan viikossa, muut voivat syödä kananmunan päivässä.

2) Luonnonjogurtti
Jogurtista saa hyvin kalsiumia ja se sisältää vastustuskykyä vahvistavia bakteereja. Proteiiniakin tulee hyvin.

3) Rasvaton maito
Maidon sisältämä kalsium vahvistaa luita, mutta taistelee samalla elimistön rasvaa vastaan. Maidon sisältämä D-vitamiini on myös tärkeä.

4) Lohi
Lohessa on myös D-vitamiinia ja se on yksi paras omega-3-rasvahappojen lähde. Rasvahapoilla on monia hyviä vaikutuksia. Ne muun muassa ehkäisevät sydäntauteja, silottavat ihoa ja auttavat myös painonhallinnassa.

5) Vähärasvainen liha
Lihan sisältämä rauta on hyvin imeytyvässä muodossa. Muista, että liian vähäinen raudan saanti voi aiheuttaa anemiaa. Lihassa on myös sinkkiä sekä B-vitamiineja, jotka auttavat kehoa muuttamaan ruoan energiaksi.

6) Pavut
Pavut sisältävät muun muassa runsaasti kuituja. Yhdessä kupillisessa keitettyjä papuja on peräti 17 grammaa kuituja. Pavuissa on myös runsaasti proteiineja sekä kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia.

7) Pähkinät
Kourallinen pähkinöitä päivässä voi vähentää sydäntautien ja diabeteksen riskiä. Saksanpähkinöissä on omega-3-rasvahappoja ja hasselpähkinöissä on arginiini-aminohappoa, joka voi alentaa verenpainetta.

8) Tofu
Tofu voi vähentää ja taistella sydäntauteja vastaan, jos esimerkiksi rasvaiset lihat ja juuston korvaa ruokavaliossa tofulla.

9) Kaurapuuro
Kaurapuurossa on paljon kuitua. Sen on suomalaistutkimuksessa todettu vähentävän aikuistyypin diabeteksen riskiä. Kaurapuuroa voi maustaa terveellisesti esimerkiksi hedelmillä ja marjoilla.

10) Pellavansiemen
Pellavansiemenet sisältävät omega-3-rasvahappoja ja siemenet voivat vähentää sydäntautiriskiä.

11) Kylmäpuristettu oliiviöljy
Oliiviöljy sisältää hyviä rasvoja, jotka alentavat huonoa LDL-kolesterolia ja nostavat hyvää HDL-kolesterolia. Öljyssä on myös antioksidantteja, jotka voivat vähentää syövän ja muiden tautien riskiä.

12) Avokado
Avokadot sisältävät myös hyviä rasvoja.

13) Parsakaali
Tutkimusten mukaan parsakaalin syöminen vähentää syöpää ja sydäntautiriskiä.

14) Pinaatti
Pinaatti sisältää muun muassa luetiinia, joka suojaa silmiä ja pienentää riskiä sairastua valtimotauteihin.

15) Tomaatti
Tomaatissa on muun muassa lykopeenia, antioksidanttia, joka suojaa sydäntauteja ja rintasyöpää vastaan. Ketsuppia ei lasketa.

16) Bataatti
Bataatista saa hyvin A-vitamiinia, joka suojelee silmiä, ihoa sekä hengitysteiden ja suoliston sisäpintaa.

17) Valkosipuli
Tuoreiden tutkimustulosten mukaan valkosipulin syöminen vähensi muun muassa munasarjasyöpää. Fytokemikaali allisiini taistelee myös tulehduksia ja bakteereja vastaan.

18) Paprika
Sitrushedelmien lisäksi paprikassa on C-vitamiinia. Se tekee hyvää vastustuskyvylle ja iholle.

19) Viikuna
Viikunoissa on muun muassa kaliumia ja kalsiumia. Viikuna sopii hyvin esimerkiksi jogurtin kanssa.

20) Mustikka
Mustikassa on paljon antioksidantteja ja se on näin hyvä ase ikääntymistä vastaan.

21) Omenapäärynä
Näyttää omenalta, maistuu päärynältä. Yhdessä omenapäärynässä on 10 grammaa kuitua, joka alentaa kolesterolia. Se on noin 40 prosenttia päivittäisestä tarpeesta.

22) Litsi
Litsi on sydämen ystävä. Litsi sisältää runsaasti polyfenoleita, joilla voidaan taistella syöpää vastaan.

23) Omena
Omenakin toimii sydämen hyvänä ystävänä. Tutkimusten mukaan omena vähentää myös keuhkosyövän ja aikuistyypin diabeteksen riskiä sekä auttaa ihmisiä pudottamaan painoa.

24) Guava
Guavassa on C-vitamiinia. Siinä on myös lykopeenia, joka auttaa vähentämään sydäntautien riskiä.

25) Tumma suklaa
Tummassa suklaassa on yli kolminkertainen määrä flavonoideja verrattuna tavalliseen maitosuklaaseen. Tumma suklaa tukee myös osaltaan painonhallintaa, sillä se pitää ihmisen kylläisenä pidempään.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat