Seksiä ei vapauttanutkaan e-pilleri - vaan penisilliini

30.01.2013 12:15 - Niina Jokiaho

Ehkäisypillerien keksimistä on tähän asti pidetty seksuaalisen vallankumouksen aloittajan. Uusi väite kumoaa aiemmat käsitykset.

1960-luvulla vapaa seksi kukoisti ja seksisuhteita solmittiin usein myös riskejä kaihtamatta. Seksuaalisen vallankumouksen mahdollisti e-pillerin ja muiden ehkäisymenetelmien kehittyminen.

Tai niin on ainakin tähän saakka luultu: uusi analyysi nimittäin nostaa vapautumisen syyksi myös toisen keksinnön.

- Todisteiden mukaan syy ei olekaan uusien ehkäisykeinojen syntymisessä vaan siinä, että penisilliinin laaja käyttö jo 1950-luvulla romahdutti kuppa-tapausten määrän, kirjoittaa ekonomisti Andrew Francis Emoryn yliopistosta.

Penisilliini keksittiin jo vuonna 1928 mutta laajemmin se otettiin käyttöön vasta vuonna 1941. Kupan on kuvailtu olleen "1930-luvun AIDS" Yhdysvalloissa - vuonna 1939 kuppaan kuoli maassa yli 20 000 ihmistä. Kun penisilliini yleistyi, putosi kuppaan kuolleiden määrä kymmenessä vuodessa 74 prosenttia ja sairastuneiden määrä peräti 95 prosenttia.

Francisin mukaan penisilliinin käyttö vähensi suojaamattoman seksin riskejä talouden lakien mukaisesti: jos tuotteen hinta laskee, sen kysyntä kasvaa.

Kirjoitusta referoi ensimmäisenä Archives of Sexual Behavior -julkaisu.

Kilpailut

Uusimmat