Kun pelko rajoittaa koko elämää – Maailman erikoisimmat fobiat

19.02.2013 17:15 - Katariina Näreaho

Fobia saattaa pahimmillaan kontrolloida koko elämää. Mitä tavanomaisempi pelon kohde on, sitä haastavammaksi arkikin muuttuu.

Fobofobia - pelon pelko
Fobia tarkoittaa järjenvastaista pelkoa jotakin asiaa tai tilannetta kohtaan. Fobofobia puolestaan tarkoittaa sitä, että henkilö pelkää pelkäämistä. Tämä on tietenkin psykologisempaa kuin moni muu fobia, sillä varsinaisesti ei ole olemassa minkäänlaista ärsykettä, joka laukaisisi pelon. Fobofoobikko ei vain halua kokea pelkoa, mutta kun hän pelkää pelästyvänsä, pelkää hän tavallaan koko ajan.

Automatonofobia - kaiken ihmistä esittävän pelko
Henkilö pelkää ihmismäisiä olentoja, jotka eivät kuitenkaan ole eläviä. Pelon kohteita voivat olla esimerkiksi mallinuket. Automatonofobia on hyvin samankaltainen kuin pupafobia, joka tarkoittaa nukkejen pelkäämistä.

Spectrofobia - heijastavien pintojen pelko
Lähse joka paikasta löytyy peilejä, ikkunoita, kiiltäviä autoja tai muita heijastavia pintoja. Tästä fobiasta kärsivän henkilön on siis vaikea liikkua juuri missään. Spectrofoobikko pelkää näkevänsä oman heijastuksensa. Tämä saattaa johtua itsetunto-ongelmista tai esimerkiksi menneisyydessä sattuneen ikävän tapahtuman jättämistä arvista, joita ei kestä nähdä.

Anthofobia - kukkien pelko
Vaikka henkilö tiedostaakin täysin kukkien vaarattomuuden, on hän jostain syystä kehittänyt suunnattoman pelon niitä kohtaan. Foobikko saattaa pelkää kaikkia kukkia, jotakin lajiketta tai pelkästään yhtä tiettyä kasvin osaa.

Heliofobia - auringonvalon pelko
UV-säteilyn voimistuessa viranomaiset kehottavat ihmisiä suojaamaan ihonsa vaatteilla, voiteilla ja jopa aurinkoa välttelemällä. Ehkä juuri ihosyövän pelko saattaa laukaista joillakin pelon auringonvaloa kohtaan. Heliofoobikoilla tämä menee äärimmäisyyksiin, ja he peittävät usein myös kotinsa kaikki ikkunat paksuilla kankailla, jotta asunto olisi mahdollisimman turvallinen.

Erikoisia ovat myös nämä:

Hexakosioihexekontahexafobia - numeron 666 pelko
Ablutofobia - peseytymisen pelko
Chorofobia - tanssimisen pelko
Telefonofobia - puheluiden pelko
Nomofobia - ilman puhelinta jäämisen pelko

Kilpailut

Uusimmat