IS: Lääkäri huolissaan päiväkotiruoasta: Lisää tuorekasviksia ja marjoja

25.03.2013 08:15 - Eeva Rajala

Ainakin helsinkiläisten päiväkotilasten saaman ruoan ravintosisältö huolestuttaa asiantuntijaa, kertoo Ilta-Sanomat. 

Lehti pyysi ylilääkäri Veli-Pekka Valkosta Avire-yhtiöistä tutustmaan viime viikon päiväkotiruokiin Turussa, Jyväskylässä ja Helsingissä. Siinä missä Turku ja Jyväskylä saivat kiitettävät arvosanat, Helsingin tarjoamalle päiväkotiruoalle Valkonen antoi arvosanaksi 7 - 8. Lääkärin mukaan suurin epäkohta on, että tuorekasviksia tarjoillaan hyvin vähän.

- Tai ainakaan niitä ei ole yksilöity. Suomalaiset lapset käyttävät kansainvälisesti katsoen todella vähän vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, joiden merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille on kiistaton, Valkonen kertoo lehden printtiversiossa.

Valkonen lisäisi välipalaksi esimerkiksi porkkanan tai hedelmän, ja puuroon voisi lisätä vaikka kotimaisia pakastemarjoja. Toinen ongelma on lääkärin mukaan se, että hyvien rasvojen määrä näyttää vähäiseltä.

- Rasvojen merkitys on keskeinen kasvavien lasten kehitykselle, joten kotimaisen kylmäpuristetun rypsiöljyn tai camelina-öljyn voisi nostaa arvoonsa, Valkonen pohtii.

Helsingin seudun päiväkodeille ja kouluille ruoat valmistaa Palmia, jonka ruokapalvelupäällikkö Aulikki Johansson korostaa analyysissä olleen mukana vain yhden viikon ruokalista.

- Kuudessa viikossa ravintoainesuositukset kuitenkin aina täyttyvät...Olemme ohjeistaneet keittiöitä tarjoamaan lapsille joka päivä tuorepaloja ja salaattia. Päiväkodeissa saadaan itse valita, milloin tarjotaan porkkanaa, milloin marjoja tai jotain muuta, Johansson kertoo lehdelle.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat