Vaihdevuosien oireet voivat iskeä jo neljäkymppisenä - tunnista ne ajoissa

25.05.2013 10:45 -

Monia elimistöä vaivaavia ongelmia ei heti ensi alkuun mieltäisi luonnollisiksi ikääntymisen merkeiksi.

Lontoolainen Mandy Flynn, 49, tunsi olonsa tokkuraiseksi eräänä työpäivänä kolme vuotta sitten. Huimausoireet jatkuivat tasaiseen tahtiin ja alkoivat huolestuttaa pankissa työskentelevää Flynnia.

– Ne eivät kestäneet kuin puolisen minuuttia, mutta minusta tuntui kuin pyörtyisin hetkellä minä hyvänsä. Joskus niitä tuli noin kolme kertaa päivässä ja yhtäkkiä oireet hävisivät viikoiksi. Lopulta ne kuitenkin tulivat aina takaisin, kahden lapsen äiti muistelee.

Flynnia eivät vaivanneet mitkään perinteisimmät vaihdevuosioireet kuten yöhikoilu tai kuumat aallot. Sen sijaan erilaiset kivut rupesivat piinaamaan naista.

– Eräs aamu yritin nousta sängystä, mutta jalkani olivat kuin maratonin jäljiltä. Vaikken ollut tehnyt mitään fyysistä edeltävinä päivinä, jouduin linkkaamaan makuuhuoneen poikki. Lisäksi käsiini tuli pistäviä kipuja, joiden vuoksi en enää pystynyt harrastamaan mitään urheilua, Flynn kertoo.

Kaiken tämän kukkuraksi naista rupesivat vaivaamaan ruoansulatushäiriöt ja närästys sekä raastava niskan kutiaminen, joka ärsyyntyi raapimisen vuoksi.

– Miesystäväni ja lapseni joutuivat jatkuvasti olemaan varpaillaan, koska räjähdin pienimmästäkin ärsykkeestä. Kaikki nämä vaivat sulkivat sosiaalisen elämäni täysin ja tiesin, että minun on haettava apua, nainen muistelee.

Lääkäri ymmärsi välittömästi kyseessä olevan hormonaalinen ongelma ja Flynnin yllätykseksi hän sai kuulla, että oireet olivat merkki lähestyvistä vaihdevuosista. Ei ole lainkaan epätavallista, että vaihdevuosiin liittyvät oireet sisältävät erilaisia vaivoja paniikkihäiriöistä makuaistin muuttumiseen.

– Olin täysin ihmeissäni diagnoosista, koska minulla tuli vielä kuukautiset normaalisti, enkä ollut koskaan kuullutkaan, että tämäntapaiset oireet viittaisivat vaihdevuosiin, Flynn mainitsee.

Gynekologian professori John Studd Lontoon vaihdevuosiklinikalta painottaa, että merkit vaihdevuosista rupeavat näkymään joissain naisissa useita vuosia aiemmin.

– Eniten edellä mainittuja oireita saavat naiset, joiden hormonitaso heittelehtii koko elämän ajan. Synnytyksen jälkeiseen masennukseen ja kuukautisia edeltäviin fyysisiin ja psyykkisiin oireisiin taipuvat naiset ovat tätä riskiryhmää, Studd sanoo.

Gynekologi Claudine Domoneyn mukaan on hyvin tärkeää ymmärtää, että oikea diagnoosi ja hoito on avain ratkaisuun.

– Potilas joutuu usein kärsimään vääristä hoitomuodoista, joista voi olla hänelle jopa haittaa. Hormonihoito on yksi ratkaisukeino, jolla oireet voidaan selättää, Domoney painottaa.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat