6 terveellistä asiaa, jotka todellisuudessa asettavat sinut hengenvaaraan

18.06.2013 15:45 - Katariina Näreaho

Cosmopolitan-lehti listasi kuusi "terveellistä" asiaa, jotka todellisuudessa saattavat viedä sinulta hengen.

Kuten aiemmin kerroimme, myös kahvi voi olla ihmiselle hengenvaarallista. Tappava määrä sumppia on useista kymmenistä kupeista jopa yli sataan kuppia päivässä. Tästäkin huolimatta silloin tällöin julkaistaan tutkimustuloksia, joiden mukaan kahvista on myös terveydellisiä hyötyjä.

Mutta mitkä muut terveelliset asiat saattavat olla meille todellisuudessa vahingollisia?

Vitamiinit

Vaikka vitamiineista on runsaasti hyötyä, löytyy niistä myös synkempi puoli: A- ja E-vitamiinit on yhdistetty monissa tutkimuksissa lisääntyneeseen kuolleisuuteen (esimerkiksi syöpään ja sydämen vajaatoimintaan). Syy tähän löytyy korkeista antioksidanttipitoisuuksista, jotka heikentävät immuunijärjestelmämme toimintaa.

Jooga

Revähtäneitä jänteitä, runnoutuneita lonkkia, niveltulehduksia, selkä- ja niskavammoja, pysyviä hermovaurioita, aivovaurioita, halvaus... Jooga vaikuttaa pikemminkin extreme-urheilulta näiden perusteella.

Kaikki tämä venyminen ja epätavallisiin asentoihin taipuminen ovatkin aiheuttaneet sen, että yhä useampi ensiapuun loukkaantumisen vuoksi tullut potilas on saanut vammansa joogasta. Jos olet hurahtanut joogaan, ei sinun tarvitse lopettaa harrastusta kokonaan. Ole kuitenkin varovainen.

Nenäkannu

Nenähuuhteluun tarkoitettu kannu, tunnetaan myös nimellä sarvikuono, kuuluu monen kodin varusteisiin. Siitä on oiva apu tukkoiseen nenään niin allergikoille kuin flunssaa sairastavillekin.

Tämä harmiton huuhtelu on kuitenkin tiettävästi aiheuttanut Louisianassa Amerikassa usean ihmisen kuoleman. Nenäkannua käyttäneet uhrit olivat huuhdelleet onteloitaan vesijohtovedellä, josta heihin tarttui Naegleria fowleri -ameeba, eli niin kutsuttu aivoja syövä ameeba.

Suomessa vesijohtovesi on onneksi turvallista, mutta ulkomailla ollessasi käytä mieluummin pullovettä tai keitä vesijohtovesi ensin bakteerien tappamiseksi.

Tumma riisi

Tumman riisin tiedetään olevan valkoista terveellisempi vaihtoehto, mutta siinä piilee myös riskinsä. Yhdysvalloissa tehty tutkimus syynäsi satoja eri tuotemerkkejä ja tulokset olivat hälyttäviä. Niiden kaikkien riiseistä löytyi merkittäviä määriä arseenia.

On myös todettu, että riisiä syövillä henkilöillä arseenipitoisuudet olivat jopa 44 prosenttia korkeammalla kuin muilla. Lisäksi tässä "terveellisemmässä" tummassa riisissä toksiinipitoisuudet ovat huomattavasti valkoista riisiä korkeammat.

Grilliruoka

On aivan se ja sama, kuinka terveellisiä ruokia grilliisi heität, jos poltat ne karrelle. Hiiltyneet kasvikset ja niissä piilevät karsinogeenit altistavat sinut syövälle. Vältä siis liian kuumia lämpötiloja paistamisessa ja kypsennä ruokasi maltillisesti.

Iholle suihkutettava aurinkovoide

Aurinkovoiteiden käyttöä ei voi korostaa koskaan liikaa. Ole kuitenkin tarkka, missä muodossa sitä ihollesi levität.

Suihkutettavien suojakertoimien suosio on kasvussa niiden helppokäyttöisyyden vuoksi, mutta Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on huolissaan niistä. Virasto tutkiikin parhaillaan spray-voiteiden haitallisia puolia tarkemmin. Päähuolena on se, miten ilmaan leijumaan jäävä voide vaikuttaa ihmisen keuhkoihin sisään hengitettäessä.

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat