Säilytätkö kasviksia kotonasi väärin? Saatat menettää terveyshyödyt

23.06.2013 18:15 - Reetta Haverinen

Vihannesten liiallinen kypsentäminen tuhoaa helposti suurimman osan kasvisten hyvistä vitamiineista ja hivenaineista. Sama ilmiö voi tapahtua myös silloin, jos vihanneksia tai hedelmiä pidetään jatkuvasti liian pimeässä tai liian kirkkaassa valaistuksessa.

Monet olettavat etteivät vihannekset ja hedelmät kykene kasvamaan enää sadon korjaamisen jälkeen. Tämä on kuitenkin täyttä tarua. Hedelmien ja vihannesten elinkaari jatkuu aina sinne asti, kunnes ne pistellään lautaselta poskeen.

Tutkijoiden mukaan olettamus johtaa ihmisiä harhaan ja sen vuoksi monet säilövät hedelmät ja vihannekset kotonaan väärin. Vääränlainen säilyttäminen johtaa siihen, etteivät vihannesten ja hedelmien ravintoaineet pääse kehittymään optimaaliselle tasolle. Monien kasvikunnan tuotteiden terveyshyödyt jäävät ihmisiltä tämän vuoksi saamatta.

Daily Mailin mukaan luonnontilassa olevat kasvit ja hedelmät kasvavat normaalin yö- ja päivärytmin tahdissa, jolloin vuorokauden valon määrä vaihtelee tasaisesti. Tutkimuksissa valorytmin todettiin vaikuttavan suuresti kasvien ja hedelmien ravintoaineiden tuotantoon.

Jääkaapissa hedelmät ja kasvikset taas lojuvat päivätolkulla pimeässä, eivätkä ne tämän vuoksi kykene tuottamaan terveyttä edistäviä kemikaaleja yhtä paljon kuin normaalisti.

Katso kelloa, on aika syödä vihanneksia

Tutkijat ovat myös huomanneet, että joidenkin kasvisten, kuten porkkanoiden ja bataattien, ravintoainepitoisuudet ovat riippuvaisia vuorokauden ajasta. Esimerkiksi kaalien glukosinolaattipitoisuudet huomattiin olevan parhaimmillaan keskipäivän aikaan, jolloin valon määrä oli suurimmillaan.

Mahdollista on, että tulevaisuudessa kehitetään jääkaappi, jonka valaistus noudattaa auringonrytmiä. Näin ihmiset saisivat vihannesten ja hedelmien terveyshyödyistä kaiken irti.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat