Jojo-laihdutus ei kannata - vakavat terveysriskit uhkana

22.11.2013 20:15 - Linda Arponen

Jatkuva painonvaihtelu rasittaa kehoa ja terveyttä.

Jojo-laihduttamiseksi kutsutaan painon edestakaista vaihtelua, jota voi tapahtua, mikäli paino palaa ennalleen dieettien välillä.

Tällaiset edestakaiset painon muutokset eivät kuitenkaan ole terveellisiä keholle. Seuraavassa kolme haittavaikutusta, jota jojo-laihdutus voi terveydelle teettää.

Jojo-laihduttaminen voi kasvattaa riskiä sairastua kohdun limakalvon syöpään

European Journal of Cancerin tänä vuonna teettämän tutkimuksen mukaan naiset, joiden paino on vaihdellut jojo-laihdutuksen vuoksi, voivat sairastua kaksi kertaa todennäköisemmin kohdun limakalvon syöpään. Riski on erityisen suuri ylipainoisilla naisilla, joiden paino on heitellyt yli kymmenen kiloa kerralla.

Jojo-laihduttaminen voi tuhota aineenvaihdunnan

International Journal of Obesityn uuden tutkimuksen mukaan naisilla, joiden paino on heitellyt, energiankulutus lepotilassa on laskenut. Toisin sanoen näiden naisten kalorit palavat heikommin. Tutkijoiden mukaan näiden naisten painon noustessa takaisin, kerääntyy rasva epätasaisesti heidän käsiinsä ja jalkoihinsa.

Jojo-laihduttaminen voi tehdä nälkäisemmäksi

Washingtonin yliopiston tutkimuksen mukaan jojo-laihduttajilla on yleensä greliini eli ruokahaluhormonitaso korkeammalla kuin muilla. Näin siksi, että jatkuvat painonpudotusyritykset saavat kehon tappelemaan vastaan tekemällä nälkäiseksi.

Painoa pudottaessa olisi parempi ottaa realistiset, omalle keholle sopivat tavoitteet. Pitkäkestoisuus on myös parempi ajatus kuin painon pudottaminen vauhdilla. Tutkijoiden mukaan painokin pysyy varmemmin alhaalla hitaamman painonpudotusprosessin avulla.

Lähde: Women's Health

Uusimmat