Nyt eroon makeasta - 7 vinkkiä sokerinkäytön vähentämiseksi

24.01.2014 17:15 - Linda Arponen

Sokerin haittavaikutukset tunnetaan, mutta miten sen nauttimista voi vähentää?

Kuten tiedetään, liiallisella sokerinkäytöllä on useita haittavaikutuksia keholle. Toisaalta sokerin maku on sellainen, että sitä haluaisi mielellään syödä.

Jos terveellisempi elämä on tavoitteenasi ja makeaa kuluu liikaa, kokeile vähentää sokerin käyttöä seuraavien vinkkien avulla.

1. Syö tasapainoisia aterioita

Tasapainoinen ateria sisältää kaikkia tärkeitä ravintoaineita. Siinä on myös tarpeeksi kuitua, joka pitää sokerinhimon poissa.

2. Vaihda hyviin rasvoihin

Keho tarvitsee hyviä rasvoja. Lisäksi niiden nauttiminen vähentää sokerinhimoja. Esimerkiksi oliiviöljy on hyvä ja terveellinen vaihtoehto. Myös pähkinät sisältävät hyviä rasvoja.

3. Suosi terveellisempiä vaihtoehtoja

Valitse aina terveellisemmät ruokavaihtoehdot. Valitse salaatti mieluummin kuin voileipä, täysjyväpasta mieluummin kuin pizza, tumma riisi mieluummin kuin valkoinen riisi ja niin edelleen. Terveelliset ruoat pitävät sinut kylläisenä pidempään ja estävät makeanhimoa.

4. Vältä tunnesyömistä

Yritä välttää sokeria, jos sinulla on huono päivä. Sokerin syöminen saa aivot vapauttamaan serotoniinia, mielihyvähormonia. Tunnesyöminen on siis noidankehä, joten pyri pysymään kaukana makeista ruoista tunnekuohujen vallassa. Sokeri voi kohottaa mielialaa hetkellisesti, mutta vaikuttaa terveyteesi pitkän ajan kuluessa. Pidä itsesi kiireisenä muilla aktiviteeteilla, kuuntele vaikka musiikkia tai mene lenkille.

5. Urheile säännöllisesti

Treenaaminen vähintään viitenä päivänä viikossa auttaa kehoa tasapainottamaan verensokeritasoja. Kuntoilu myös kontrolloi mielihaluja ja estää tekemästä huonoja ruokavalintoja. Yritä harrastaa jonkinlaista liikuntaa joka päivä.

6. Hanki terveellisiä välipaloja kotiin sekä töihin

Älä säilytä kotona tai töissä epäterveellisiä ja runsassokerisia välipaloja. Pidä käden ulottuvilla mieluummin pähkinöitä, jogurttia tai hedelmiä.

7. Lisää veden juontia

Estääksesi ylensyönnin, juo joka päivä vähintään 8-10 lasillista vettä. Kun keho kuivuu, ymmärtävät aivot sen joskus näläksi ja siksi tulee helposti syötyä liikaa. Kun seuraavan kerran himoitset ruokaa erikoiseen aikaan, juo lasi vettä, sillä sinulla on luultavasti nestehukka, ei nälkä.

Lähde: Fitho

Kilpailut

Uusimmat