Älä heitä roskiin: Hedelmien ja vihannesten kuoret kannattaa hyödyntää

04.03.2014 20:15 - Senni Loikala

Monet heittävät hedelmien ja vihannesten kuoret ja varret roskiin aivan turhaan. Ne ovat ravintoarvoiltaan usein erinomaisia.

Monet heittävät roskiin hedelmien ja vihannesten kuoret, varret ja siemenet. Näin tapahtuu aivan turhaan, sillä ne ovat yleensä todella terveellisiä. Hyödynnä esimerkiksi seuraavien vihannesten ja hedelmien kuoret ja varret:

Perunat

Pottujen kuorissa on kuitujen lisäksi B-, ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, kaliumia ja monia muita ravintoaineita. Kuoria ei kuitenkaan tarvitse syödä sellaisenaan, vaan voit syödä perunat kuorineen.  

Punajuurikkaat

Punajuurikkaiden lehdet sisältävät muun muassa kuituja, kalsiumia, rautaa, A- ja K-vitamiineita. Voit valmistaa monien roskakoriin heittämät lehdet esimerkiksi keittämällä.

Appelsiinit

Appelsiinin ja muiden sitrushedelmien kuorien nauttiminen saattaa alentaa kolesteroliasi jopa tehokkaammin kuin osa reseptilääkkeistä, jos vuonna 2004 tehtyä tutkimusta on uskominen. Sama tutkimus myös väittää, että sitrushedelmät saattavat vähentää sydänsairauksien ja tulehdusten riskiä.

Tarkoituksena ei kuitenkaan ole syödä kuoria sellaisinaan. Ne kannattaa raastaa hienoksi, jolloin raastetta voi käyttää ruokien maustamiseen.   

Vesimelonit

Vesimelonin kuori sisältää sitrulliinia, jonka uskotaan parantavan fyysistä suorituskykyä ja helpottavan lihaskipuja. Sitrulliini auttaa myös poistamaan typpeä verestä. Voisitko hyödyntää vesimelonin kuoria esimerkiksi raasteena?

Uutisoimme aiemmin kuvasarjasta, jossa on kuvia jokaiselle tutuista hedelmistä ja vihanneksista ennen sadonkorjuutaan. Jos haluat testata, tunnistatko kyseiset luonnon herkut, pääset katsomaan kuvat tätä kautta. 

Lähde: news.com.au

Kilpailut

Uusimmat