Vatsa sekaisin? Asiantuntija kertoo, kuinka ärtynyttä suolistoa voi helpottaa

29.03.2014 20:15 - Katariina Näreaho

IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä on yleinen ja äärimmäisen epämiellyttävä vaiva. Varsinaista hoitokeinoa ei ole, mutta jokainen voi itse vaikuttaa oireisiin.

Koska ärtyneen suolen oireyhtymässä suoli ei toimi kunnolla, on vaivasta kärsivän tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalioon. Funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Paula Heinonen neuvoo sunnuntaisessa Iskelmän Terveyden avaimet -ohjelmassa, kuinka ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivän tulee syödä.

- IBS on toiminnallinen vaiva. Silloin kun suolisto ei ole kunnossa, se ei pysty käsittelemään suuria määriä raakaruokaa. Ruoan tulee olla siis helposti sulavaa ja nimenomaan lämmintä, höyrytettyä ja haudutettua tai tehosekoittimessa soseutettua. Kylmää ruokaa ei saa syödä, vaan sen tulee olla vähintään huoneenlämpöistä. Lisäksi tulee saada betaiinihydrokloridia, joka tuo suolahappoa mahalaukkuun sekä elintärkeitä entsyymejä, Heinonen kertoo.

Sokeri on ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivällä kieltolistalla. Edes hunajaa ei ole hyvä nauttia, sillä sokeri saattaa laukaista oireet rajuina. Myös hedelmäsokeri eli fruktoosi on kielletty.

- Sokeri voi laukaista suolistokramppeja, ripulia ja kaasumuodostumia.

Lisäksi viljatuotteita, hedelmiä ja marjoja on syytä välttä, kunnes vaiva on saatu hallintaan.

Kuuntele Terveyden avaimet -ohjelma Iskelmältä sunnuntaina kello 9.00.

The Voice ja Iskelmä ovat osa SBS Discovery Radiota.

Lue myös: Masennus saattaa johtua suoliston epätasapainosta

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat