Päästä ennakkoluuloista irti: 5 perätöntä myyttiä kasvissyönnistä

11.05.2014 19:15 - Senni Loikala

The Times of India -lehti kokosi viisi perätöntä myyttiä kasvissyönnistä. Oletko sinä ollut tietoinen kasvisruokavalion terveysfaktoista?

Monilla on ennakkoluuloja kasvissyöntiä kohtaan. Alla kymmenen perätöntä myyttiä:

Myytti 1: Kasvissyöjät eivät saa tarpeeksi proteiinia

Totuus: Nykyään tiedetään, että kasvissyöjät pystyvät saamaan tarpeeksi proteiinia. Sen riittävään saantiin täytyy syödä monipuolisesti hedelmiä, vihanneksia, papuja ja viljoja. 

Myytti 2: Kasvissyöjien ruokavalio ei ole tasapainoinen ja he vaarantavat terveytensä

Totuus: Kasvisruokavalio tarjoaa monipuolisesti hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja. Nämä ovat terveellisen ruokavalion kolme peruspilaria, joten vegetaristit eivät jää paitsi mistään perusteellisen tärkeästä ravintoaineesta.

Myytti 3: Lapset tarvitsevat lihaa kasvaakseen ja kehittyäkseen kunnolla

Totuus: Lasten tulee saada ruokavaliostaan tarpeeksi proteiinia, joka koostuu aminohapoista. Tällöin heidän kasvunsa ja kehityksensä ei häiriinny. Aminohappoja saa yhtä lailla kasveista kuin lihastakin.

Myytti 4: Kasvissyöjät eivät saa tarpeeksi kalsiumia

Totuus: Joskus kasvissyöjät sekoitetaan vegaaneihin, joiden tarvitsee olla erityisen tarkkoina riittävästä kalsiumin saannista. Kyseistä kivennäisainetta saa parhaiten maidosta ja juustosta, jotka kuuluvat monien kasvissyöjien ruokavalioon, muttei vegaaneiden. Verrattuna lihansyöjiin vegetaristit sairastuvat harvemmin osteoporoosiin.

Myytti 5: Ihmisten luontoon kuuluu syödä lihaa

Totuus: Ruoansulatuskanavamme ovat samankaltaisia kuin muilla nisäkkäillä, jotka ovat kasvissyöjiä ja täysin erilaisia, kuin muilla lihaa syövillä eläimillä. Jotkut sanovat, että hampaidemme takia ihmisten kuuluu syödä lihaa. The Times of India -lehden mukaan poskihampaita on vain sellaisilla nisäkkäillä, jotka ovat kasvissyöjiä, ihmistä lukuunottamatta. Lisäksi lihansyönnistä seuraavia terveysongelmia, kuten esimerkiksi sydänsairauksia, ei olisi, mikäli lihansyönti kuuluisi automaattisesti ihmisen luontoon.

Uutisoimme aiemmin älyttömistä ilmiöistä, joita kasvissyöjät joutuvat kohtaamaan. Ystävät saattavat huijata syömään lihaa. Lisää pääset lukemaan täältä.

Lähde: The Times of India

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat