Ahdistus näkyy kehossasi: 9 yllättävää oiretta

21.05.2014 17:45 - Minna Talstila

Kurkkukipu, ihon vanheneminen, niskakipu... Ahdistus voi aiheuttaa monia yllättäviä oireita.

Kärsitpä sitten tilapäisestä stressitilasta tai ahdistuneisuushäiriöstä, voi kehosi reagoida mielentilaasi monella eri tavalla. Huffington Post listaa reaktiot, jotka saattavat johtua juuri stressistä tai ahdistuksesta. 

Tilapäinen ahdistus

Kurkkukipu

Kun ahdistuneet ajatukset valtaavat mielen, alkavat kehon nesteet siirtyä kaikista keskeisimpiin osiin vartalossa. Tämä aiheuttaa kireyttä ja kuivumista kurkussa, jolloin nieleminen voi olla vaikeaa. 

Maksareaktiot

Ahdistus ja stressi saavat lisämunuaisen tuottamaan liikaa stressihormonia kortisolia. Tämä taas saa maksan tuottamaan lisää glukoosia, verensokeria, joka ylläpitää kehon "taistele tai pakene" -reaktiota. Useimmille ihmisille ylimääräinen verensokeri ei aiheuta ongelmia, mutta esimerkiksi diabetesta sairastaville voi siitä tulla terveyshaittoja. 

Ihoreaktiot

Kylmä ja nihkeä hiki lämpimillä poskilla on kehon merkki stressistä. Tämä johtuu muutoksista verenkierrossa. Kehon "taistele tai pakene" -systeemin vuoksi lihaksiisi virtaa enemmän verta. Reaktio on joissain tilanteissa todella hyödyllinen, mutta pitkään jatkuessaan se voi esimerkiksi saada ihon vanhenemaan nopeammin. 

Kireät lihakset

Kun kärsii ahdistuksesta, voivat kehon lihakset jumiutua. Krooninen stressi ja ahdistus saattavat pahentaa kehon jännittyneisyyttä aiheuttaen esimerkiksi pää- ja niskakipua. 

Krooninen ahdistus

Sydänongelmat

Pitkäaikaisesta ahdistuksesta tai stressistä kärsivillä voi ilmetä verenkierrollisia ongelmia, jotka taas ovat yhteydessä sykkeen, verenpaineen ja kortisolin lisääntymiseen. Ahdistustila voi näkyä kohonneena verenpaineena, joka voi johtaa pahimmillaan jopa sydänkohtaukseen.

Keuhko-oireet

Tutkimuksien mukaan ahdistuneisuushäiriöstä kärsivien ja astmaatikkojen välillä on yhteys. Ihmiset, jotka sairastavat astmaa, voivat saada helposti myös paniikkikohtauksia. 

Aivot

Pitkäaikainen ahdistus ja stressi voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia aivoihin. Ne voivat vaikuttaa esimerkiksi muistiin tai keskittymiskykyyn.

Immuunijärjestelmä

Ahdistus ja stressi voivat pitkittyessän vaikuttaa negatiivisesti immuunijärjestelmään, jolloin voi sairastua helpommin esimerkiksi flunssaan. 

Vatsaoireet

Kun keho kärsii stressistä, ruoansulatusjärjestelmä ei välttämättä toimi normaalisti. Stressin ja ahdistuksen vuoksi suolistoon saattaa imeytyä normaalia huonommin ravintoaineita. 

Aikaisemmin listasimme 7 asiaa, jotka vain ahdistuksesta kärsivät ymmärtävät. Lue juttu täältä

Lähde: Huffington Post


Kilpailut

Uusimmat