Pyöräilemään siitä! Tiedätkö menopelisi oikeat asetukset ja miten voit välttää selkäkivut?

11.07.2014 13:00 - Laura Sulkava

Pyöräily on loistava tapa nähdä uusia paikkoja, saada aurinkoa ja kohottaa kuntoa. Lieveilmiönä alkaa helposti jomottaa selkää. Kyseisen vaivan voi kuitenkin välttää säätämällä pyörän oikein ja vaihtelemalla asentoa.

Katso alta vinkit mukavaan pyöräilyyn.

Vältä rasittamasta selkää

Mukava asento on todella tärkeää. Pidä huoli, että yletät ohjaustankoon ilman ongelmia. Kurottelu on väsyttävää ja aiheuttaa selkään kunnon jomotuksen.

MItä matalammalla ohjaustanko on, sitä raskaampi asento on ylläpitää ja sitä enemmän se rasittaa myös selkää.

Vaihda asentoasi

Selän kannalta ei ole hyväksi olla samassa asennossa tuntikausia. Vaihtele ajoa siis välillä seisoen ja välillä istuen.

Satula

Istuimen tulisi olla joko tasainen tai hieman eteenpäin kallistuva, jolloin selkä rasittuu mahdollisimman vähän. Kokeile erilaisia satulatyyppejä ja löydä itsellesi sopiva.

Testaa oikea korkeussuhteet

Kun poljin on alhaalla ja istut satulalla, jalkasi tulisi olla lähes suorana. Polvessa tulisi olla vain pieni koukku. Tässä asennossa saat jokaisestapolkaisusta mahdollisimman tehokkaan.

Muista myös, että polkimella tulisi olla päkiä, ei jalkapohjan keskiosa tai kantapää.

Pyörien pumppaus

Selkärankaan tulee mahdollisimman vähän painetta ja tärähdyksiä, kun pyörät on pumpattu kunnolla täyteen. Perinteisen pumpun lisäksi kannattaa miettiä satsaamista kunnon pumppuun, jonka saa seisomaan maahan.

Lämmittely

Aloita pyöräily kevyesti, jolloin lihakset lämpenevät tasaisesti. Muista myös lopussa ottaa vähintään muutaman minuutin kevyempi osuus, jotta lihakset saavat rentoutua ja palautua hieman.

Katso myös aikaisemmin julkaistuja vinkkejä Helsingin seudulla pyöräilyyn tästä sekä juttu, jossa kerrotaan miten pyöräillä hameessa ilman vilauttelua.

Lähde: Female First

Kilpailut

Uusimmat