Hoidatko särkyäsi oikein? 5 myyttiä alaselän kivuista

13.08.2014 12:40 - Susanna Karttunen

Alaselkäkipu on monille tuttu kurja vaiva, joka haittaa työntekoa ja päivittäistä elämää. Kivuliasta alaselkää voi hoitaa monilla konsteilla, mutta siihen liittyy myös monia myyttejä.

Arviolta noin 80 prosenttia ihmisistä kärsii alaselkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa se on yksi yleisimmistä syistä lääkärissä käyntiin. Alaselän kivuista löytyy paljon tietoa netistä, mutta kaikki niistä eivät ole totta. Alla löydät viisi myyttiä tästä ikävästä vaivasta.

Myytti 1: Alaselkäkipuun on yksi tietty hoitokeino

Kipeään alaselkään ei ole olemassa mitään yhtä tiettyä hoitotapaa. Kipu johtuu eri ihmisillä eri asioista, jonka vuoksi eri ihmisillä toimivat eri hoidot. Kannattaakin pohtia joko yksin tai lääkärin kanssa, mistä oma kipu voisi johtua. Kokeile eri hoitotapoja löytääksesi niistä sinulla toimivat.

Myytti 2: Alaselkäkipu johtuu heikoista vatsalihaksista

Heikot vatsalihakset eivät uskomuksista huolimatta ole syynä alaselän kipuihin. Sen sijaan alaselän syvien lihasten kunto on yhteydessä tähän kipuun. Kun treenaa näitä lihaksia, kivulla on tapana vähentyä.

Myytti 3: Notkeilla ihmisillä on vähemmän kipuja

Alaselän notkeus itse asiassa saattaa aiheuttaa enemmän kipua alaselkään. Mitä enemmän joustavuutta ihmisen selkärangassa on, sitä alttiimpi hänen selkänsä on särylle tai loukkaantumisille. Notkeus ei ole kuitenkaan sama asia, kuin venyttely. Venyttely on hyvä tapa parantaa selkärankaa tukevien lihasten kestävyyttä.

Myytti 4: Nosta painavia polvilla

Joillain ihmisillä on virheellinen käsitys siitä, että raskaita tavaroita tulee nostaa pelkillä jaloilla. Oikea tapa nostaa on kuitenkin käyttää apunaan vatsalihaksiaan, lantiotaan, pakaroita ja reisilihaksia. Muista pitää selkä suorana, sillä jos selkäsi on väärässä asennossa, loukkaat itsesi varmasti.

Myytti 5: Kivulla ei ole väliä

Etenkin miehet uskovat asenteeseen, että kivulla ei ole väliä ja se pitää vain kestää. Kivulla keho kuitenkin varoittaa, että jokin on pielessä. Kuuntele siis kehoasi ja yritä saada kipuusi hoitoa.

Uutisoimme aiemmin selkäkipujen hoidosta. Lue artikkeli täältä.

Lähde: Family Share

Kilpailut

Uusimmat