Etkö saa nukutuksi? 4 askelta unen löytämiseen

16.11.2014 21:15 - Eeva Rajala

Maailma on täynnä vinkkejä parempaan uneen.

Jotkut vinkit opastavat tekemään sängystäsi suuren, rauhallisen ja upottavan pehmeän keitaan, jotkut ehdottavat tyynyyn ruiskutettavaa, rauhoittavaa laventelisuihketta, jotkut puolestaan neuvovat vähentämään viinilasillisia ennen yöunia.

Mitä, jos tekee nämä kaikki, eikä vieläkään tule uni? Women's Health kysyi asiaa kahdelta asiantuntijalta, joilla oli neljän askeleen ohjelma valmiina auttamaan unta etsivää.

1) Nouse sängystäsi

Tämä toiminta on täysin vastoin vaistojesi sanomaa, jos olet väsynyt ja yrität nukahtaa. Sängystä ylös nouseminen on kuitenkin järkevää. Psykologian tohtori Shelby Harris neuvoo tekemään jotain hiljaista, levollista ja rauhallista toisessa huoneessa ja himmeässä valossa. Jos asunto on yhden huoneen kokoinen, kannattaa vain poistua sängystä. Kannattaa esimerkiksi lukea lehteä tai kirjaa. Kun aito väsymys alkaa hiipiä, kannattaa rauhallisesti siirtyä peiton alle sänkyyn. Harris muistuttaa, ettei unta voi pakottaa. Sängyssä pysyminen ilman nukkumista lähettää keholla vieläkin vahvemman viestin siitä, että sängyssä kuuluu olla hereillä, eikä nukkua.

2) Älä ajattele huomista

Monesti nukahtamisesta tulee entistä vaikeampaa, kun ihminen pohtii sängyssä maatessaan, että huomisesta ei väsymyksen takia tule yhtään mitään. Lopulta huomista väsymystä ajatellaan niin paljon, että ihminen ei usko nukkuvansa enää koskaan hyvin. Psykologian tohtori Carl Bazil tietää, miten vahva ihmisen mieli on, ja sitä kannattaa käyttää hyödyksi nukahtamisessa. Bazilin mukaan joskus yksinkertainen mantra auttaa unen saannissa. "Jos en nuku tänä yön hyvin, nukun paremmin huomenna tai seuraavana yönä."

3) Älä vilkuile kelloa

Jos on mahdollista käännä yöpöydän kellon näyttö seinään päin, ota seinäkello pois seinästä, älä vilkuile koko ajan kellonaikaa kännykästäsi. Jos pelkästään kellon näkeminen muistuttaa ihmistä siitä, ettei hän tällä hetkellä ole nukkumassa.

4) Tee muistiinpanoja

Jos ajattelet taukoamatta huomista kokousta tai muuta tilaisuutta, nouse istumaan, sytytä pöydän lamppu ja kirjoita ylös ajatuksiasi. Tämän vinkin toimimiseksi paperia ja kynää kannattaa säilyttää valmiiksi yöpöydän laatikossa tai muuten sängyn lähellä. Psykologian tohtorin Bazilin mukaan asioiden ylös kirjoittaminen auttaa irtautumaan ajatuksista ja pakkomielteinen huolestuneisuus alkaa väistyä.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat