Nyt se on todistettu: Palelu voi olla tarttuvaa

25.01.2015 13:15 - Linda Arponen

Jos huomaat lähelläsi olevan ihmisen hytisevän, saatat tuntea hetken päästä vilunväristyksiä myös omassa kehossasi.

Me kaikki tiedämme, että flunssa on tarttuva tauti. Tuoreen tutkimuksen mukaan voivat kuitenkin myös fyysiset vilunväristykset tarttua ihmisestä toiseen.

Englantilaisen Sussexin yliopiston tutkijat havaitsivat, että pelkästään hytisevän ihmisen näkeminen voi saada katselijan tuntemaan kylmyyttä. Kyseinen ilmiö tunnetaan lämpötilatartuntana.

Tutkimuksessa oli mukana 36 koehenkilöä, jotka katsoivat kahdeksan videota. Videoilla nähtiin näyttelijöitä, jotka upottivat kätensä joko kuumaan tai jäätävään veteen. Samaan aikaan tutkijat mittasivat koehenkilöiden käsien lämpötiloja.

Tulosten mukaan kuuma vesi -videot eivät aiheuttaneet mitään muutoksia koehenkilöiden käsien lämpötiloissa. Jäätävien videoiden jälkeen koehenkilöiden käsilämpötilat laskivat kuitenkin huomattavasti.

Tutkijat epäilevät näiden alitajuisten fysiologisten muutosten johtuvan siitä, että samaistumme tällä tavalla muihin ihmisiin ja ymmärrämme paremmin heidän tuntemuksiaan.

- Ihmiset ovat syvästi sosiaalisia olentoja, joiden menestyminen johtuu kyvystämme työskennellä yhdessä monimutkaisissa yhteisöissä, kertoo tutkimuksessa mukana ollut neuropsykiatri Neil Harrison.

- Tämä olisi vaikeaa, mikäli emme kykenisi samaistumaan nopeasti muihin ihmisiin ja ennustamaan toistemme ajatuksia, tunteita ja motivaatioita.

Palelu on yksi niistä tunteista ja käyttäytymismalleista, jotka voivat siirtyä ihmisestä toiseen tartunnan lailla. Haukottelu, pelon ja inhon tunne sekä stressi voivat aiheuttaa samankaltaista käyttäytymistä.

Lue myös: Paleletko sängyssäsi? Vinkit lämpimämpiin talviöihin

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat