Suomalaisen syömiskulttuurin pahimmat mokat: hotkiminen, napostelu ja epäsäännöllinen ruokarytmi

31.03.2015 12:15 - Reetta Haverinen

Nykyisin ihmiset ovat äärimmäisen kiinnostuneita ruoasta ja omasta hyvinvoinnistaan. Silti terveellinen ruokailu tuntuu olevan monille varsin haastavaa.

Useiden suomalaisten ruokavaliossa on paljon korjattavaa, vaikka tietoisuus terveellisestä syömisestä on taatusti lisääntynyt. Sallaroosa Häme Ruokatieto Yhdistyksestä toteaa, että varsinkin säännöllinen ruokarytmi on monilta kateissa.

- Ihmiset eivät malta rauhoittua ruoan äärelle, vaan välipaloja napsitaan lennosta vähän väliä, Häme toteaa.

Erilaisten smoothie-juomien ja energiapatukoiden nauttiminen ja aterioiden korvaaminen välipaloilla on tyypillistä eritoten kiireistä arkea eläville nuorille aikuisille. Keittiön pöydän ääreen istahtaminen ja lämpimän ruoan nauttiminen tulisi kuitenkin ottaa osaksi jokapäiväistä elämää.

Herkuttelu sallittu

Suomalaiset ovat tulleet tietoisimmiksi syömisistään. Monet ovat karsineet punaista lihaa ruokavaliostaan ja rasvan laatuun on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota.

- Ihmisissä on selvästi havaittavissa tietynlaista polarisoitumista. Jotkut ovat todella tarkkoja ruokavaliostaan ja katsovat, mitä suuhunsa laittavat. Toiset taas nauttivat pikaruokaa päivittäin ja suoraan sanottuna elävät mikro- ja noutoruoalla, Häme toteaa.

Liian tiukka ei oman ruokavalion suhteen tule kuitenkaan olla. Kovin rajoitettu ruokavalio voi johtaa nopeasti syömishäiriön puhkeamiseen tai puutostiloihin.

- Poikkeukset ovat sallittuja ja ne kuuluvat normaaliin syömiseen, Häme kertoo.

Jos ruokavalio on rakennettu terveelliselle pohjalle, on herkuttelu siis täysin luvallista - jopa välttämätöntä!

Kilpailut

Uusimmat