Haluatko parantaa mielialaasi? Nuuhki onnellista ihmistä

06.05.2015 13:45 - Linda Arponen

Tutkimuksen mukaan hajuaistilla voi vaikuttaa tunteisiin varsin erikoisella tavalla.

Onni voi ilmeisesti olla tarttuvaa. Muutama nuuhkaus onnellisesta ihmisestä voi nimittäin parantaa myös haistajan mielialaa. Näin väittää ainakin tuore tutkimus Psychological Science -julkaisussa.

Tutkimuksessa kerättiin hikinäytteitä ihmisiltä, jotka katsoivat positiivisia ja iloisia videoita. Tämän lisäksi tutkijat keräsivät hikinäytteitä ihmisiltä, jotka katsoivat neutraaleja tai pelottavia videoita.

Sen jälkeen tutkijat pyysivät erillistä ihmisryhmää haistelemaan näitä näytteitä. He havaitsivat, että ne ihmiset, jotka haistoivat iloisia videoita katselleiden hikeä, käyttäytyivät myös itse iloisemmin. Lisäksi ihmiset, jotka haistoivat pelottavia videoita katselleiden hikeä, vaikuttivat itsekin ahdistuneilta.

Tutkijoiden mukaan on aivan mahdollista, että tunteet voivat siirtyä eteenpäin hajun kautta. He kutsuvat sitä kemosignaaliksi. Ihmisillä on nimittäin tapana tuottaa erihajuisia kemikaalisignaaleja riippuen siitä, millainen heidän tunnetilansa on.

- Näitä signaaleja lähetetään ja vastaanotetaan ilman, että ihmiset sitä itse tajuavat, kertoo tutkimuksessa mukana ollut käyttäytymistutkija, tohtori Gün Semin hollantilaisesta Utrechtin yliopistosta.

Lue myös: Naisten hajuaistista saatiin uutta tietoa

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat