Sytyttää lemmen liekkeihin, ennustaa eliniän: Lue yllättävät faktat hajuaistista

07.05.2015 15:15 - Linda Arponen

Tiesitkö, että nenäsi pystyy aistimaan yllättävän monia asioita ja sillä voi olla merkitystä jopa rakkauselämässä?

Kaikki tietävät nenän perustarkoituksen: sillä voi esimerkiksi haistaa, onko ruoka syötävää tai hajuvesi miellyttävää. Totuus kuitenkin on, että hajuaisti pystyy moniin muihinkin asioihin, kuten voit seuraavasta lukea.

Hajuaisti auttaa aistimaan muiden tunteita

Kerroimme aiemmin, että tuoreen tutkimuksen mukaan muiden tunteita voi ikään kuin siirtää itseensä hajuaistin avulla. Erään toisen tutkimuksen mukaan toisten tunteita voi myös aistia hajuaistilla. Nenäsi voi siis tietää, jos ympärilläsi olevat ihmiset tuntevat esimerkiksi inhoa tai pelkoa tai ovat seksuaalisesti kiihottuneita. Näin silloinkin, vaikket mielessäsi tiedostaisi näitä tunteita.

Hajuaisti voi ennustaa elinikäsi

Chicagon yliopiston tutkimuksen mukaan ne ihmiset, joilla oli vaikeuksia tunnistaa joitakin yleisiä hajuja, kuten appelsiinia tai piparminttua, oli 20 prosenttia suurempi todennäköisyys kuolla seuraavan viiden vuoden sisällä. Tutkimuksen mukaan hajuaistin heikentyminen voi olla aikainen varoitusmerkki lähestyvistä terveysongelmista. Tämä johtuu siitä, että hajuaisti, kuten monet muut kehon elämää ylläpitävistä järjestelmistä, riippuvat solujen terveydestä ja uudistumisesta. Jos hajuaisti siis katoaa, voi se olla merkki solujen ongelmista, jotka taas voivat vaikuttaa eliniän lyhentymiseen.

Hajuaisti voi synnyttää (tai tappaa) romanssin

Kun suutelet jotakuta, nenäsi on kiireinen haistellessaan ja analysoidessaan tämän toisen ihmisen hajuun perustuvaa geneettistä tietoa. Sveitsiläisen Lausannen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että naiset olivat kiinnostuneempia miehistä, joiden immuniteettigeenit poikkesivat heidän omistaan. Tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että jos naisen ja miehen immuniteettigeenit poikkeavat toisistaan, suojautuvat tulevat lapset paremmin sairauksilta.

Hajuaisti auttaa muistamaan menneitä tapahtumia

Erään tutkimuksen mukaan ne aivon osat, jotka käsittelevät pitkäkestoista muistia, ovat kytkettyinä niihin aivon osiin, jotka ovat yhteydessä hajuaistiin. Tämä voi selittää sen, miksi nuuhkaus vanhaa parfyymia tai hyönteismyrkkyä voi saada mielesi tulvimaan lapsuusmuistoista, joihin kyseiset hajut liittyvät.

Hajuaisti vahvistaa uusia muistoja

Aivan kuten jotkut hajut voivat tuoda esiin vanhoja muistoja, voivat toiset hajut auttaa muodostamaan uusia muistoja. Brittiläisen Northumbrian yliopiston tutkijat havaitsivat, että ihmiset, jotka haistoivat rosmariinia, pystyivät muistamaan paremmin asioita, häiriötekijöistä huolimatta. Tutkijoiden mukaan rosmariiniyhdiste eukalyptolin nuuhkiminen saa aivojen muistikeskukset liikkeelle.

Ilman hajuaistia on vaikeaa maistaa

Nebraskan yliopiston tutkimuksen mukaan noin 75 prosenttia siitä, mitä maistat, perustuu tosiasiassa hajuaistiisi. Olet saattanut havaita tämän silloin, kun olet yrittänyt nauttia ruoasta nenä tukossa. Lähes kaikki maun vivahteet nimittäin ovat yhteydessä aivojen hajureseptoreihin.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat