Nukutko sinä tarpeeksi? Huolestuttavat faktat univajeesta selvitettiin

16.06.2015 11:15 - Tiina Svensk

Riittävät yöunet ovat hyvinvointisi perusta. Silti unesta on helppoa nipistää aikaa muihin arjen tehtäviin, vaikka ei kannattaisi. Lue, mitä kaikkea univaje tekeekään kehollemme.

Nukumme noin kolmasosan elämästämme, mutta uni vaikuttaa kuitenkin jokaiseen päiväämme merkittävän paljon. Vähäiset yöunet tuntuvat kehossamme lähes välittömästi, mutta oletko koskaan miettinyt, kuinka kokonaisvaltaisesti univaje oloosi vaikuttaa?

Syöt enemmän

Tarkalleen ottaen syöt jopa 300 kilokaloria enemmän. Vaikka pysyisit normaalissa ateriarytmissäsi, univajeen painaessa syöt silti enemmän kuin normaalisti.

Elinaikasi lyhenee

Pitkän iän salaisuus piilee riittävissä yöunissa. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka nukkuivat säännöllisesti riittävät yöunet, elivät pidempään kuin he, jotka nukkuivat alle seitsemän tuntia yössä.

Painosi nousee

Jos nukut jatkuvasti liian vähän ja syöt päivittäin enemmän kuin söisit riittävästi nukkuneena, painosi luonnollisesti nousee. Lisääntynyt energiansaanti ei ole kuitenkaan ainoa syy painonnousuun, vaan univaje aiheuttaa myös stressiä, joka hidastaa aineenvaihduntaasi ja rasvanpolttoa.

Tulet tyhmemmäksi

Krooninen unettomuus hidastaa aivojen toimintaa, sillä uni on tärkeä osa hermostomme toimintaa. Esimerkiksi päätöksenteko vaikeutuu unettomuuden myötä.

Verenpaineesi nousee

Tutkimuksen mukaan aikuiset, jotka nukkuivat tunnin liian vähän yössä viiden vuoden ajan, kärsivät myös liian korkeasta verenpaineesta, joka saattoi nousta jopa 40 prosenttia. Unettomuus lisää myös stressiä, joka nostaa verenpainetta hetkellisesti.

Sairastut helpommin

Jos et malta ummistaa silmiäsi, sairastut todennäköisemmin, sillä kehosi vastustuskyky ei työskentele yhtä tehokkaasti univajeen kourissa.

Muistisi huononee

Unohteletko asioita helpommin huonosti nukutun yön jälkeen? Unen REM-vaihe on erittäin tärkeä luovuuden ja muistamisen kannalta, sillä se vahvistaa muistiamme. Jos olet siis nukkunut huonot yöunet, koita nukkua päivällä lyhyet päiväunet työtehojesi nostamiseksi loppupäivän varalle.

Et jaksa treenata

Univaje lisää myös energiavajetta. Kun energiatasosi ovat alamaissa, et jaksa myöskään treenata. Kierre on petollinen, sillä säännöllinen liikunta parantaa unenlaatua ja saa olosi energisemmäksi.

Olet huonotuulinen

Ilman unta alkukantaisimmat piirteemme pääsevät vahvemmin esiin, mikä tarkoittaa että tunteiden käsittely ja kohtaaminen vaikeutuvat. Silloin hermosi ovat kireämmällä ja reagoit tilanteisiin äkkipikaisemmin kuin hyvin nukkuneena.

Et ole parhaimmillasi

Unettomana olomme on jatkuvasti vetämätön, emmekä kykene reagoimaan tilanteisiin niin nopeasti kuin normaalisti. Unenlaatua voi kohentaa oikeanlaisella, tasapainoisella ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla. Jos sinulla on ongelmia nukkumisen kanssa, ratkaisua kannattaa etsiä omaa ruokavaliota ja liikuntarutiineja tarkastelemalla.


Lue myös: Haluatko paremmat yöunet? 6 toimivaa vinkkiä, joita et välttämättä tiennyt

Lähde: Pop sugar

Kilpailut

Uusimmat