Haiseeko tuttavasi? Psykologi neuvoo, miten kerrot asiasta loukkaamatta

30.06.2015 14:45 - Senni Loikala

Toisen hiki, tupakka tai hajuvesi voivat pistää nenään ja alkaa häiritä pitkään jatkuessaan. Psykologi Meredith Fuller kehottaa pistämään jonkun läheisen asialle tai valitsemaan sanansa huolella.  

Ystävän, perheenjäsenen tai työkaverin ikävät hajut ovat tulenarka puheenaihe. Havainnoistaan kertominen suoraan aiheuttaa suurella todennäköisyydellä loukattuja tunteita. The New Daily -sivustolla neuvotaan, miten asian pystyy hoitamaan hienotunteisesti.

Viisaampaa voi olla puhua ensin sellaisen ihmisen kanssa, joka on läheisissä väleissä hajullaan huomiosi herättäneeseen henkilöön. Hyvä suhde asianomaiseen ja suuri empatiakyky helpottavat arkaluontoisistakin asioista puhumista. Tällöin saat tietää, ovatko muutkin huomanneet hajun, ja saatat saada itseäsi paremman henkilön puhumaan asiasta hänelle.

- Jos olet sellainen tyyppi, jonka tiedät olevan huono tällaisessa, älä edes yritä. Tunne rajasi, sillä jos olet peloissasi ja kömpelö, tulet pilaamaan asioita, psykologi Meredith Fuller sanoo.

Muista kunnioitus

Jos kuitenkin päätät avata keskustelun itse, antaa psykologi sinulle seuraavat neuvot:

- Pidä huolta, ettet ole poliittisesti liian korrekti tai osoita liiaksi huoltasi toisen ihmisen asioihin puuttumisesta, kuin miltä se saattaa tuntua, äläkä osoita myöskään häpeää - useinkaan kukaan ei ole kertonut näistä asioista heille ja heidän todennäköisesti täytyy kuulla ne, Fuller kertoo.

- Jos teet sen tavalla, joka auttaa heitä, kunnioittaen ja arvoastaen heitä ja kerrot asian keskustellen, heidän pitäisi reagoida mukavasti, hän jatkaa.

Psykologi muistuttaa, että ihmiset tahtovat usein tietää heidän olemukseensa liittyviä havaintoja. Tärkeintä on olla hyökkäämättä toista vastaan. Voit harjoitella sanojasi etukäteen, ja muista valita keskustelun ajankohta niin, että se tapahtuu kahden kesken.

Valitse sanasi oikein

Fuller antaa esimerkit hyvästä ja huonosta tavasta kertoa ihmiselle, että on huomannut hänen voimakkaan hajunsa.

HYVÄ TAPA: "Hei, et todennäköisesti ole tästä tietoinen, mutta olen huomannut viime aikoina kropastasi tulevan hieman hajua, ja tahdoin vain kertoa siitä sinulle, jotta voisit korjata asian. Toivon, ettei sinua haittaa sekaantumiseni ja voit kaikin mokomin kertoa minulle samanlaisista asiasta."

HUONO TAPA: "Haiset todella pahalta ja monet ovat jo huomanneet sen. Korjaa asia, se on nimittäin häiritsevää."

Lue myös: Sytyttää lemmen liekkeihin ja ennustaa eliniän: Lue yllättävät faktat hajuaistista

Lähde: The New Daily

Kilpailut

Uusimmat