Huolehdi terveydestäsi kaiken aikaa - listasimme asiat, joihin kiinnittää huomiota eri ikävuosina

02.07.2015 23:15 - Reetta Haverinen

Jos tahdot pysyä terveenä kaiken aikaa ja havaita mahdolliset kehossasi piilevät sairaudet ajoissa, on sinun parasta seurata terveyden tilaasi säännöllisesti erilaisilla testeillä ja kokeilla.

Ikäsi sanelee pitkälti sen, mitä kehossasi tapahtuu ja minkälaiset terveystestit ovat sinulle juuri nyt ajankohtaisia.

Papakokeissa käyminen ei ole tarpeellista vielä alakouluikäisille tytöille eikä verenpaineen säännöllinen seuraaminen ole yleensä välttämätöntä parikymppisille nuorille aikuisille. Alta löydät pienen oppaan, minkälaisiin asioihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota missäkin iässä: 

12-18 -vuotiaana:

Murrosiän kynnyksellä on tärkeää tarkkailla, että puberteettimuutokset alkavat pikkuhiljaa näkyä. Jos rinnat eivät ala kehittyä ja kuukautisista ei kuulu mitään vielä 15 vuoden iässäkään, on parasta ottaa yhteyttä lääkäriin.

On myös tärkeää käydä hammaslääkärillä säännöllisin väliajoin aina alakouluvuosista lähtien. Myös omaa näkökykyään kannattaa käydä testauttamassa säännöllisesti.

Viime vuosina on puhuttu paljon papilloomaviruksen vaaroista. Virus aiheuttaa kondyloomia ja kohdunkaulansyöpää. Virusta vastaan on kehitetty rokote, joka tulee ottaa ennen kuin aktiivinen seksielämä alkaa. Rokote otettiin kansalliseen rokoteohjelmaan muutama vuosi sitten. Rokotteella pyritään rokottamaan kaikki peruskouluikäiset tytöt. Papilloomavirusrokotteen voi ostaa itse myös apteekista.

18-24 -vuotiaana:

Kun olet aloittanut seksielämän, kannattaa sinun käydä jossain vaiheessa sukupuolitautitesteissä. Varsinkin, jos sinulla on ollut useita seksikumppaneita, on tärkeää tarkkailla ettei kukaan petitovereistasi ole tartuttanut sinuun sukupuolitautivirusta.

Muista myös käydä gynekologilla säännöllisesti, kun olet aloittanut sukupuolielämän. Keskustele lääkärisi kanssa sopivista ehkäisymenetelmistä. Älä myöskään epäile kysyä tohtorilta mitään, mikä mieltäsi askarruttaa.

25-39 -vuotiaana

Tarkkaile arkirutiineitasi ja muuta ruokavaliotasi terveellisemmäksi, sillä nyt on oikea hetki ottaa suunta kohti parempaa elämää. Aineenvaihdunta hidastuu pikku hiljaa iän myötä ja myös erilaisten elintapasairauksien riskit kasvavat. Tumppaa siis viimeistään nyt tupakkasi ja vähennä alkoholin käyttöäsi, sillä ne altistavat sinut monille sairauksille aina astmasta suolistosyöpään.

25-39 vuoden iässä sinun tulee myös seurailla tarkasti rintojasi. Jos huomaat rinnoissasi mitään epäilyttävää, käy varmuuden vuoksi lääkärin pakeilla. On tärkeää tunnistaa ajoissa merkit, jotka saattavat viitata rintasyöpään.

Naisten tulee myös käydä säännöllisesti papakokeissa. Suomessa 30-60-vuotiaille naisille tehdään maksuttomia papaseulontoja viiden vuoden välein. Joissakin kunnissa seulotaan myös 25- ja/tai 65-vuotiaat naiset.

Jos kärsit väsymyksestä ja kuukautisesi ovat runsaat, on sinun parasta käydä tarkistuttamassa rauta-arvosi. Monet naiset, jotka syövät kasvispitoista ruokaa ja saavat runsaita kuukautisvuotoja, saattavat tietämättään kärsiä raudanpuuteanemiasta.

Tässä iässä sinun tulee myös pohtia vakavasti lastenhankintaa. Jos sinulla on vaikeuksia raskaaksi tulemisen kanssa, on sinun parasta tutkituttaa, mistä hedelmöittymisongelmat voivat johtua.

40-60 -vuotiaana

Jos et ole vielä aiemmin seurannut säännöllisesti verenpainettasi, verensokeriasi, kolesteroliarvojasi ja luustosi hyvinvointia, on se parasta aloittaa viimeistään nyt!

Muista edelleen tarkkailla rintojasi, sillä naisten rintasyöpäriski kasvaa entisestään 50 ikävuoden jälkeen. Käy säännöllisesti mammografiassa, josta myös voidaan nähdä, jos rinnoissa on tapahtunut epäilyttäviä muutoksia.

60-vuodesta eteenpäin

Kun aineenvaihdunta on hidastunut ja lihasten ja luuston kunto iän myötä heikentynyt, on sinun entistä tärkeämpää pitää arkesi aktiivisena. Harrasta liikuntaa ja kuormita lihaksiasi ja luustoasi maltillisesti päivittäin. 

Tarkkaile entistä säännöllisemmin veriarvojasi ja verenpainettasi.

Pidä huolta myös silmiesi kunnossa. Käy tarkistuttamassa ainakin näkösi ja silmänpaineesi.

Voi olla myös aiheellista käydä luuntiheysmittauksessa. Jos luustossa huomataan hälyttäviä haurastumia, asiaan ehditään puuttua ennen kuin luuston kunto pääsee todella pahaksi.


On tärkeää tarkkailla oman kehon hyvinvointia, olipa ikää 20 tai 50 vuotta. Älä siis turhaan arastele astella tohtorin tuolille, jos mieltäsi askarruttaa jokin terveysongelma. Jos kuitenkin tunnet olosi energiseksi ja terveeksi ja veriarvosi ovat kunnossa, voit luultavammin luottaa siihen, että mitään hälyttävää ei ole kehossasi meneillään.


Lue myös: Tutkimus selvitti iän, jolloin ihminen on vähiten tyytyväinen elämäänsä

Lähde: Daily Mail, Terveyskirjasto

Kilpailut

Uusimmat