Myös kiireisen arjen keskellä voi syödä terveellisesti - 9 vinkkiä

07.07.2015 14:15 - Reetta Haverinen

Kiire on vain tekosyy – voit tehdä ruokarytmistäsi tasaisen ja monipuolisen, vaikka päiväsi olisivat yhtä syöksyilyä paikasta toiseen.

Hektisen arjen keskellä voi olla vaikeaa noudattaa lautasmallia ja koostaa päivän ateriat ruokapyramidin mukaisesti. Myös ruokailuvälit venähtävät helposti, veden juominen unohtuu ja illalla tulee turvauduttua hetken mielijohteesta suklaaseen, pitsaan tai kermamunkkiin.

Pieni etukäteissuunnittelu kuitenkin takaa, ettet tule nälissäsi turvautumaan huonoihin ateriaratkaisuihin. Kun vielä pidät kiinni muutamasta ruokavalioperiaatteesta, joista et luovu kovankaan kiireen keskellä, on sinun helppoa elää terveellisesti hopun ja hosumisen ohellakin.

1. Syö hyvä aamiainen

Kliseinen sanonta kuuluu: aamiainen on päivän tärkein ateria - ja se on täyttä totta. Vaikka aamusi olisivat kuinka kiireisiä hyvänsä, nauti edes juotava smoothie aamukahvisi kanssa. Aamiainen antaa potkua päivään ja auttaa sinua jaksamaan lounaaseen asti.

2. Valmistele mukaasi välipaloja

Jos päivästäsi on tulossa kiireinen, valmistele näppäriä välipaloja rasioihin jo edellisenä iltana. Aamulla voit napata valmiit eväsrasiat suoraan laukkuusi.

Sopiviksi välipaloiksi sopivat esimerkiksi hedelmäviipaleet, pähkinät, mantelit, maapähkinävoilla voidellut riisikakut, kuivatut hedelmät jne. Varsinkin jos tiedät, ettet ehkä ehdi syömään päivällä kunnollista lounasta, varaa aamulla mukaasi hyviä ja ravintorikkaita väipaloja.

3. Älä syö töiden ääressä.

Vaikka sinulla olisi kuinka kiire, älä tuo salaattikulhoasi tai lounasboksiasi tietokoneesi tai työpapereidesi ääreen. Sen sijaan, että yrittäisit syödä ja tehdä töitä samaan aikaan, pidä uurastamisen keskellä kunnon tauko. Nautit ruoastasi enemmän ja saat töiltäsi pienen tauon. Tämän jälkeen palaat tehtäviesi ääreen entistä virkeempänä ja energisempänä.

4. Tapaa ihmisiä ruoan ääressä

Jos aikataulusi on tiukka, sovi ihmisten kanssa lounas- tai aamiaistreffejä. Syöminen toisen kanssa on mukavampaa ja tällöin myös maltat rauhoittua ruoan ääreen. Samalla saat vaihdettua kuulumisia ja lepuuttaa hetken aikaa aivojasi työasioista. Ihmisen tulee joka tapauksessa syödä, joten mikset löisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla?

5. Älä unohda juoda vettä

Veden juominen unohtuu helposti. Olitpa sitten töissä kaupassa, toimistossa tai kahvilassa, muista pitää huolta nestetasapainostasi. Pidä vesipulloa mukanasi ja nauti nestettä tasaisesti pitkin päivää. Joskus väsymys ja vetämätön olo johtuvat pelkästään siitä, että veden juominen on päässyt unohtumaan.

6. Tee ravintolassa terveellisiä valintoja.

Vaikka lounastaisit ravintolassa, ei se tarkoita, että sinun tulee syödä pitsaa, ranskalaisia tai leivitettyä porsaanleikettä. Vaihda perunat salaattiin, vältä majoneeseja ja juo ruoan kanssa vettä.

7. Suosi smoothieita

Smoothiet ovat helppoja, nopeita ja ravintorikkaita välipaloja. Älä kuitenkaan elä aamusta iltaan pelkän nestemäisen ruoan voimalla. Pyri syömään kunnon lounas ja/tai illallinen, mutta välipaloina smoothiet toimivat loistavasti.

8. Katse proteiineihin

Muista nauttia vuorokauden aikana riittävästi proteiinia. Jos napsit päivän aikana pelkkiä hiiilihydraattipitoisia välipaloja ja syöt lounaaksi pelkkää salaattia, voit olla varma, että verensokerisi menee vuoristorataa ja sinulla on nälkä jatkuvasti. Illalla sinusta tuntuu, että vatsasi on pohjaton ja syöt kaiken mitä eteesi saat. Proteiini pitää nälän loitolla, joten pyri lisäämään hyviä proteiinin lähteitä päivän jokaiseen ateriaasi.

9. Suunnittele

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Käy viikonloppuna kaupassa ja mieti etukäteen viikon aterioita. Suunnittele välipalojasi, aamiaisiasi ja lounaitasi. Valmistele pakkaseen valmiita annoksia ja tee helppoja ja nopeita välipalavaihtoehtoja valmiiksi jääkaappiin.

Varaudu kiireisiin päiviin ja pidä huolta siitä, että laukussasi on aina jotain pientä, terveellistä syötävää. Siten et tule sortumaan kahvilan munkkeihin tai ryntäämään illalla töistä kotiin mäkkärin kautta.

Lue myös: Terveellistä ja ravitsevaa - kuntoammattilaiset kertovat omat välipalasalaisuutensa

Kilpailut

Uusimmat