Torju migreeni: Syö tarpeeksi magnesiumia ja hyödynnä muutkin tehokeinot

19.07.2015 19:15 - Tiina Svensk

Jokainen migreenin kanssa kamppaileva tietää, ettei kyse ole vain normaalista päänsärystä.

Jokainen migreenistä kärsivä tunnistaa kohtauksen valo- tai hajuherkkyydestä tai mahdollisista auroista, joita kohtausta ennen tai sen aikana näkee. Migreenikohtausten kipu on kaukana normaalista päänsärystä ja voi pahimmillaan vetää potilaan sängynpohjalle usean päivän ajaksi. 

Kohtauksen voi käynnistää alkoholinkäyttö, seksi, kofeiini, muutos hormonitoiminnassa tai stressi. Hoitokeinoina käytetään yleensä migreenilääkitystä, mutta myös omilla elämäntavoillaan voi vaikuttaa paljon kohtauksiin ja ennaltaehkäistä niitä.

Jos migreenikohtaukset vaivaavat sinua usein, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

Tunnista kohtauksen laukaisijat 

Kun olet tunnistanut, mikä kohtauksen sinulle useimmiten laukaisee, vältä niitä tekijöitä. Esimerkiksi kevyttuotteet sisältävät paljon sokeria, joka saattaa laukaista migreenikohtauksen.

Nuku hyvin ja opettele hallitsemaan stressiä

Stressinhallinta helpottaa myös migreenikohtauksiasi. Stressi aiheuttaa yleensä niska-hartiaseudun kireyttä, mikä voi käynnistää kohtauksen.

Laadukkaat yöunet tukevat myös migreenitöntä elämää: niiden ansiosta hallitset stressiä ja kiireen tunnetta elämässäsi helpommin, ja kroppasi palautuu liikunnasta. Silloin vältyt mahdollisilta jumeilta ja kireyksiltä, jotka käynnistävät migreenin.

Tarkista ravinnelisäsi

Tietyt puutostilat voivat edesauttaa migreenikohtauksen alkamista. Esimerkiksi magnesium, joka rentouttaa kroppaa ja lihaksia. Silloin myös aivojen verisuonet laajenevat, eikä kohtaus pääse syntymään.

Ota ennaltaehkäisevä lääke

Jos esimerkiksi seksin harrastaminen tai kirkkaat valot käynnistävät kohtauksen, voit pyytää lääkäriltä ennaltaehkäisevää lääkitystä, joka hillitsee kohtauksen muodostumista. Turvaudu lääkitykseen kuitenkin vain äärimmäisissä tapauksissa - jo oikea ruokavalio ja terveet elämäntavat voivat helpottaa paljon.


Lue myös: Myös kiireisen arjen keskellä voi syödä terveellisesti - 9 vinkkiä

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat