Teetkö toimistotyötä? 10 salakavalaa virhettä, joihin sortuminen tekee terveydellesi hallaa

05.08.2015 22:15 - Reetta Haverinen

Toimistoarki altistaa monille terveysongelmille, mutta onneksi omalla käytöksellään ja rutiineillaan voi vaikuttaa paljon siihen, tukeeko työskentely omaa hyvinvointia vai ei.

Istumatyön vaaroista on varoiteltu monien vuosien ajan, mutta pelkkä tietokoneen edessä päivystäminen ei koettele toimistotyöntekijöiden hyvinvointia. Alle olemme listanneet kymmenen asiaa, joihin harvinaisen moni sisätyöntekijä huomaamattaan sortuu.

Myönnätkö sinä retkahtaneesi joihinkin seuraavista:

1. Jätät aamiaisen väliin

Voit tuntea itsesi tehokkaaksi, kun jätät aamiaisen väliin ja selailet läpi sähköpostisi samalla, kun siemailet päivän ensimmäisen sumppikupillisen naamariisi. Teet kuitenkin pidemmän päälle hallaa itsellesi, sillä aamiaisen väliin jättäminen on kaikkea muuta kuin fiksua.

Aineenvaihduntasi pärähtää käyntiin, kun nappaat suuhusi jotain kahvia kiinteämpää. Lisäksi saat energiaa aamupäivän työtehtäviisi etkä syö itseäsi ähkyyn heti lounaalla, kun lisäät aamurutiineihisi edes pienen aamuaterian kahvikuppisi kylkeen.

2. Nojailet käsiisi ja näpläät naamaasi sormillasi

Monet hierovat huomaamattaan silmiään, koskettelevat hipiäänsä ja raapivat nenänpäätään työpöytänsä ääressä. Naaman sormeilu kuulostaa harmittomalta, mutta sitä se ei välttämättä ole - kun olet kosketellut valokatkaisimia, tietokoneen näppäimistöjä ja kosketusnäyttöjä, ovat sormenpääsi täynnä bakteereita. Kun hivelet käsilläsi naamaasi, siirtyvät epäpuhtaudet suoraan ihollesi.

3. Syöt työpöytäsi ääressä

Vaikka työpäiväsi olisi kuinka kiireinen hyvänsä, älä tingi kunnollisesta lounastauosta. Kun pidät kunnon lounastunnin ja siirryt nauttimaan ateriasi kauas työpisteestäsi, aivosi saavat kunnollisen tauon ja jaksat ahertaa energisenä päivän viimeisiin työtunteihin asti. Kaiken lisäksi, jos samalla yrität työskennellä ja syödä, tulet huomaamattasi hotkineeksi evääsi etkä keskity pureskelemaan ruokaasi kunnolla.

4. Istut lysyssä

Kumarassa istuminen voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Uutisoimme vastikään huonon ryhdin vaikutuksista artikkelissamme, johon pääset tästä. Pidä siis ryhtisi kunnossa myös istuessasi.

5. Istut koko päivän

Monet päätetyöskentelijät eivät nouse toimistotuoliltaan kuin muutaman kerran koko työpäivän aikana. Jatkuva istuminen ei tee terveydelle hyvää, joten kokeile jaloitella työpisteelläsi säännöllisesti. Voit myös venytellä ja tehdä pieniä kyykkyharjoituksia, jotta verenkierto kropassasi paranisi.

6. Otat puhelimen mukanasi vessaan

Monet ihmiset kantavat oman luurinsa WC-tiloihin, mutta se ei välttämättä ole fiksua. Puhelin saattaa luiskahtaa huomaamatta vessanpöntön sisuksiin tai tipahtaa kovalle laattalattialle ja levitä palasiksi. Lisäksi vessassa puhelinta näplätessäsi tartutat luurisi näyttöön samalla WC-tilojen bakteereita ja pöpöjä - ällöttävää vai mitä?

7. Tulet sairaana töihin

Teet hallaa samalla niin itsellesi kuin työtovereillesikin, jos raahaudut töihin flunssassa tai vatsataudissa. Sairaana et pysty tekemään töitäsi tehokkaasti ja samalla saatat tartuttaa myös kollegasi taudillasi. Pysy siis petissä, jos vointisi ei ole kunnossa!

8. Jatkat työskentelyäsi myös kotonasi

Monet sortuvat siihen, etteivät malta olla selailematta työsähköpostiaan kotiin päästyään. Työt on kuitenkin parempi jättää duunipaikalle ja pitää selvästi oma vapaa-aika erillään toimistokuvioista. Jos selvittelet työasioita vielä iltaisin kotisohvallasi, voit olla varma, että poltat itsesi loppuun ennemmin tai myöhemmin.

9. Syöt pitkään pöydällä lojuneita elintarvikkeita

Kahvihuoneen pöydällä lojuvat ilmaiset voileivät voivat houkutella, jos lounaan syömisestä on vierähtänyt hyvä tovi. Ennen kuin tartut juustopatonkiin tai kinkkusämpylään on sinun kuitenkin parasta varmistaa, kuinka kauan appeet ovat huoneen lämmössä lojuneet.

Varsinkin kesällä täytetyt leivät, jogurtit ja kylmäsäilytystä vaativat kakut saattavat pahentua alta aikayksikön. Jos et tahdo itsellesi vatsanväänteitä, on parasta jättää epämääräiset kahvihuone-eväät oman onnensa nojaan.

10. Teet monia tehtäviä samaan aikaan

Älä yritä maksimoida tehokkuuttasi ja suorittaa monia asioita yhdeltä istumalta. Keskity sen sijaan yhteen asiaan kerrallaan ja tee se huolellisesti. Huomaat, että suoriudut asioista nopeammin ja tuotteliaammin, kun et yritä pitää liian monia lankoja samanaikaisesti käsissäsi.

Lue myös: Tee päivästä mukavampi: 15 asiaa, joita kannattaa säilyttää omalla työpisteellään

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat