Karu tositarina todistaa, miksi superfoodien käyttö tulee aloittaa aina maltillisesti

13.08.2015 19:45 - Reetta Haverinen

Pirtelöön ei kannata tuosta noin vain heittää spiruliinaa tai psylliumia, sillä keho voi reagoida ravintorikkaisiin superfoodeihin rajummin kuin arvaatkaan.

Superfoodeista on tullut osa monien terveydestään ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneiden ihmisten arkiruokavaliota. Ravinnetiheiden ruokien käyttö tukee terveyttä ja parantaa aterioiden ravintoarvoa. Voimaruokien kanssa tulee kuitenkin olla varovainen ja ravintorikkaiden pulvereiden ja jauheiden lisääminen ruokavalioon tulee aloittaa maltillisesti.

Monet ihmiset eivät ymmärrä, miksi superfoodien käyttö tulee aloittaa pienin askelin - kyseessähän on vaarattoman näköinen pulveri, jonka on tarkoitus tukea hyvinvointia. Miksi siis aloittaa oman tervyden kohentaminen ripauksella ravinteikasta klorellaa, spiruliinaa tai psylliumia, kun pirtelöön voi saman tien heittää reilumman annoksen vitamiineja ja elinvoimaa?

Varoittava esimerkki

Taija ja Jani Sompin tuoreesta Parantava ruoka -ravitsemusoppaasta löytyy varsin arvokasta tietoa superfoodeista ja siitä, miksi voimaruokien kanssa tulee ottaa rauhallisesti. Kirjan sivuilta löytyy myös karu tositarina Irjasta ja Kallesta, jotka saivat tuta voimaruokien tehokkuuden kantapään kautta. 

Omalla Amplia-klinikallaan työskentelevät Sompit kertovat kirjassaan asiakkaansa Irjan olleen hyvin kiinnostunut ravintoasioista ja yrttihoidoista. Nainen tahtoi myös uudistaa miehensä ruokavalion ja päätti pyöräyttää puolisolleen eräänä aamuna viherpirtelön ruisleivän, lenkkimakkaran ja kahvin rinnalle. 

Rajut reaktiot

Asiantuntijoiden kehotuksesta huolimatta nainen ei kuitenkaan uskonut, että mitättömän pienet määrät supertuotteita tehoisivat hänen raavaaseen puolisoonsa, joten nainen päätti pyöräyttää armaalleen astetta ronskimman juoman. Irja laittoi miehensä pirtelöön 2 rkl klorellaa, 2 rkl spiruliinaa sekä 2 tl inkivääriä, 2 tl korianteria ja 2 tl kurkumaa. 

Kallen superfood-tuotteisiin tottumaton kroppa sai käsiteltäväkseen melkoisen hyvinvointipommin. Miehen vatsa murahti kuorma-auton ratissa pariin otteeseen eikä Kalle parka ehtinyt vessaan, kun tarpeet jo pääsivät häneltä suoraan housuun. 

Puhdistusreaktio sai aikaan myös sen, että miehen päätä alkoi särkeä ja hänen naamansa muuttui varsin hurjan näköiseksi muutamien päivien ajaksi. Meni kuulemma hetki, ennenkuin isäntä suostui juomaan vaimonsa viherpirtelöitä seuraavan kerran.

Jos et siis tahdo antaa kropallesi samanlaista shokkihoitoa kuin tarinan Kalle, kannattaa sinun malttaa mielesi ja seurata kiltisi superfoodien suositusmääriä varsinkin silloin, jos tuotteet ovat sinulle entuudestaan tuntemattomia!

 

Lue lisää ravitsemuksesta Taija ja Mika Sompin kirjasta Parantava ruoka, 26,90 e, Gummerus. 


Lue myös: Mitä superfoodit todella ovat? Asiantuntija vastaa

Lähde: Somppi Jani, Somppi Taija (2015). Parantava ruoka. Helsinki: Gummerus

Kilpailut

Uusimmat