Suomalaispsykologi: Naiset voivat olla väkivaltaisia PMS-oireiden aikaan

07.09.2015 16:45 - Eeva Rajala

Joillakin naisilla keho kokee kuukausittain sellaisen hormonaalisen myllerryksen, että oireita on joskus jopa mahdotonta hallita.

PMS eli premenstruaalioireyhtymä on yleensä ennen kuukautisia esiintyvä oireyhtymä, jossa naiselle voi tulla sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita. Joillakin naisilla oireet haittaavat normaalia elämää.

Tavallisimpina psyykkisinä oireina pidetään muun muassa ärtyneisyyttä, masentuneisuutta ja keskittymishäiriöitä. Fyysisinä oireina voi olla esimerkiksi rintojen arkuutta ja päänsärkyä.

PMS-oireita on vaikea selittää, jos niitä ei ole itse kokenut. Monet naiset kuitenkin kärsivät hyvin voimakkaista oireista, jotka voivat olla kaikkea väkivaltaisista ajatuksista masennukseen ja ärtymyksestä itsetuhoisiin tuntemuksiin.

"Voi tulla jopa turpiin"

Psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa kertoo Voicelle, että joillekin naisille PMS-oireet voivat tosiaan olla hyvinkin voimakkaita. Oireet voivat vaikuttaa mielialaan, seksuaalisuuteen ja oikeastaan kaikkeen muuhunkin.

- Miehen näkökulmasta ne ovat aina mystisiä, että mistä ne tulevat, kun nainen muuttuu silloin tällöin hirviöksi. Voi tulla jopa turpiinkin, Kiianmaa kommentoi.

Oireet voivat siis olla hyvinkin voimakkaita. Naisesta voi tuntua, että oireita ja heränneitä tunnetiloja on vaikea hallita. Joskus voi tuntua, että hallinta on jopa mahdotonta.

Apua gynekologilta

- Silloin sitä asiaa pitää kyllä selvittää. Kun oireet käyvät oikein raskaiksi, oikea osoite on mennä gynekologille keskustelemaan hormonitoiminnasta ja mahdollisista hoitokeinoista, Kiianmaa neuvoo.

Parisuhteeseenkin voi tulla ongelmia voimakkaiden PMS-oireiden vuoksi. Kiianmaa neuvookin parisuhteessa olevia ajattelemaan oireiden ilmetessä rationaalisia ratkaisuja, joilla pyritään välttämään ääri-ilmiöitä. Kiianmaan mukaan tilanne pitää rauhoittaa jotenkin fiksusti, ettei jouduta hankaliin konflikteihin kerran kuussa.

- Voi olla, että tilanne ryöstäytyy käsistä joka kuukausi, ja hankalasta tilanteesta toipuminen vie melkein seuraavan kuukauden ja taas alkaa alusta. Se voi olla silloin todella rankkaa, Kiianmaa jatkaa.


Lue myös: Piinaavatko PMS-oireet? Voit helpottaa oloasi oikealla ruokavaliolla

Suosittelemme

Uusimmat